Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vantelesna oplodnja o državnom trošku i kod privatnika

    Vantelesna oplodnja o trošku države tokom ove godine moći će da se obavlja i u privatnim ginekološkim ustanovama, budući da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) dobio odobrenje Ministarstva zdravlja da ponovo sklopi ugovore sa privatnicima.

    Portparol RFZO Sanja Mirosavljević rekla je Tanjugu da su kapaciteti u državnim ustanovama počeli da se pune i da se stvaraju liste čekanja, pa je zato Ministarstvo odobrilo da se ponovo sklope ugovori sa privatnim ustanovama.

    Kako je kazala, Republička stručna komisija će definisati kriterijume i uslove koje privatnici moraju da ispune ako žele da uđu u program, a potom će biti sproveden i tender.

    Do sredine prošle godine parovi su na vantelesnu oplodnju upućivani i u šest privatnih klinika, sa kojima ugovor od tada nije obnovljen jer je procenjeno da sve prijavljene parove mogu da prime četiri državne klinike – KC Srbije, KC Vojvodine, KC Niš i GAK „Narodni front“. Nedavno je najavljeno da će to uskoro biti moguće i u Zemunskoj bolnici, kao i bolnici u Subotici.

    Parovi u Srbiji imaju pravo na dva besplatna pokušaja vantelesne oplodnje, a Beograd, Novi Sad i Pančevo finansiraju treći pokušaj.

    Stručnjaci ukazuju da su načinjeni pomaci pa je skoro 30 odsto parova u Srbiji koji su ušli u program ostvarilo potomstvo i da je taj podatak u skladu sa svetskim standardima.

    Za intervenciju se, kako je ranije rekao direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije dr Aleksandar Ljubić, čeka do šest meseci, a godišnje se stručnoj komisiji KC prijavi više od 1.000 kandidata za postupak vantelesne oplodnje.

    Vantelesnu oplodnju država je počela da finansira od 2006. godine, a do sada je više od 7.000 parova upućeno u program.

    Mnogi parovi iz Srbije često pomoć potraže i u inostranstvu, najčešće Českoj, Sloveniji, Rusiji…

    U Srbiji, prema procenama stručnjaka, svaki sedmi bračni par ima problem sa sterilitetom, a nada za mnoge od njih koji su iscrpeli sve mogućnosti lečenja je osnivanje banke polnih ćelija, za šta je potrebno obezbediti 1,6 miliona evra.

    U Upravi za biomedicinu se nadaju da će KC Srbije do kraja 2013. godine uz pomoć Ministarstva zdravlja uspeti da otvori banku reproduktivnog materijala.

    Direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihajlović je naglasila da do sada nije bilo moguće izdvojiti sredstva za tu namenu, ukazavši da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije uputila zahtev i iskazala spremnost da osnuje banku reproduktivnog materijala.

    Kako je Tanjugu rekla Mihajlovićeva, u toj ustanovi je već obezbeđen prostor i kadar je obučen imajući u vidu da se bave postupkom biomedicinski potpomognute oplodnje, a da je razlika samo u tome što bi se postupak obavljao doniranim ćelijama.

    Ona je, međutim, navela, da toj ustanovi nedostaje oprema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE