Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U rudnicima Majdanpeka pronađena platina

    Analizom tehnološkog uzorka od 1.000 tona rude iz ležišta „Čoka Marin 1“ kod Majdanpeka, uz zlato i srebro, pronađena je i platina, koja je dvostruko skuplja od zlata, saznaju „Novosti“.

    Po informacijama ovog lista, u „Čoka Marinu 1“, u kom su overene rezerve od oko 240.000 tona rude, ima oko 4,4 odsto bakra, više od 10 grama po toni zlata i gotovo 100 grama po toni srebra, dok su najnovija istraživanja potvrdila da u tom ležištu ima i 5,3 grama po toni platine, što dodatno uvećava vrednost ovog rudnika.

    Istovremeno, od Sektora za zaštitu životne sredine Ministarstva rudarstva dobijena je saglasnost na studiju uticaja eksploatacije, tako da se još čeka samo „zeleno svetlo“ za produžetak dozvole za ekploataciju, kako bi „Čoka Marin“ i zvanično mogao da počne da se eksploatiše. 

    Inače, za kupovinu koncentrata iz „Čoka Marina“ interesovanje su pokazale neke od najvećih svetskih rudarskih kompanija, budući da ta sirovina, koja uz zlato, srebro i platinu, ima i velike količine štetnih elemenata, ne bi mogla da se prerađuje u domaćim metalurškim pogonima.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE