Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pronađen kupac za Saab

    Stečajni upravnici švedskog proizvođača automobila Saab objavili su danas da je pronađen kupac, ne navodeći o kojoj kompaniji je reč.

    Za danas je najavljena konferencija za novinare u sedištu Saab-a u Trolhatenu u južnoj Švedskoj, na kojoj će biti objavljeni detalji dogovora.

    Ovog meseca grupa kineskih i japanskih investitora saopštila je da je u aprilu dala ponudu za Saab, pre isteka roka za dostavljanje ponuda.

    National Electric Vehicle Sweden (NEVS), kompanija registrovana u Švedskoj koju su osnovale neimenovana kompanija sa sedištem u Hong Kongu specijalizovana za alternativnu energiju i jedan japanski investicioni fond, odbio je da otkrije iznos ponude.

    Kineski proizvođač automobila Youngman takođe je bio zainteresovan za kupovinu Saab-a.

    Švedski mediji saopštili su da je Youngman krajem januara ili početkom februara dao preliminarnu ponudu od oko dve milijarde kruna (220 miliona evra, 280 miliona dolara).

    Youngman je odavno zainteresovan za Saab i pokušao je da ga kupi pre objave stečaja, ali je te pokušaje zaustavio Saab-ov bivši vlasnik General Motors (GM), koji nije želeo da prenese neophodne tehnološke licence.

    Mediji su objavili da je ponudu poslao i indijski proizvođač komercijalnih vozila Mahindra & Mahindra.

    Saab je bio na ivici bankrota kada ga je GM početkom 2010. prodao holandskoj kompaniji Swedish Automobile (SWAN) koja se tada zvala Spyker, za 400 miliona američkih dolara.

    Stečajni upravnici u aprilu su istakli da Saab-ova imovina pokriva tek nešto više od trećine duga koji iznosi 13 milijardi kruna.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE