SZO: Isparenja dizela izazivaju rak pluća

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SZO: Isparenja dizela izazivaju rak pluća

  U saopštenju koje je izazvalo zabrinutost u auto-industriji, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), sa sedištem u Francuskoj, koja je deo SZO, reklasifikovala je isparavanje dizela iz grupe 2A mogućih karcinogena u grupu 1 supstanci koje imaju sigurne veze sa rakom.
   
  Eksperti su istakli da je njihova odluka jednoglasna i da se bazira na sakupljenim naučnim dokazima i pozvali ljude širom sveta da smanje svoju izloženost isparavanju dizela koliko je god to moguće.
   
  „Radna grupa je zaključila da je isparavanje dizela uzrok raka pluća kao i da može dovesti do povećanog rizika od raka bešike”, navodi IARC u svom saopštenju.
   
  Ovo saopštenje je rezultat sastanka nezavisnih eksperata koji je trajao dva dana vikenda i na kojem su potvrđeni najnoviji naučni dokazi o dizelu i ispuštanju benzina kao uzrocima raka.
   
  Ispuštanja dizela su prema najnovijim istraživanjima u istoj rizičnoj grupi sa drugim brojnim opasnim supstancama među kojima su azbest, arsenik, gas iperit, alkohol i duvan.
   
  „Imajući u vidu dodatne posledice čestica dizela na zdravlje ljudi, izloženost toj mešavini hemijskih elemenata bi morala biti smanjena širom planete”, napisao je u svom saopštenju Kristofer Portje, predsedavajući radne grupe IARC-a.
   
  Kako podseća britanska agencija Reuters, dizel automobili su uglavnom popularni u zapadnoj Evropi, a osim Evrope i Indije, dizel motori se ugrađuju u komercijalne automobile zbog uštede goriva.
   
  Nemački proizvođači automobila pokušavaju da ubede SAD da velike distance na tamošnjim auto-putevima odgovaraju upravo dizel motorima.
   
  Evropska asocijacija proizvođača automobila saopštila je da je iznenađena saopštenjem SZO i da automobilska industrija „mora da detaljno prouči sve nove zaključke SZO”.
   
  IARC insistira na činjenici da je veliki broj ljudi svakoga dana izložen dizel isparavanju i to ne samo iz automobila već i iz drugih motora – dizel vozova, dizel brodova i generatora.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE