Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IPOK: Fabrika radi, a imovina se rasprodaje

    Industrija prerađevina od kukuruza – IPOK biće krajem juna ponuđena na prodaju. Poverioci ovog nekad čuvenog preduzeća opredelili su se da se stečaj, umesto reorganizacijom, okonča rasprodajom imovine. Početna cena Skrobare iznosiće 550 miliona dinara, a, nezvanično, za kupovinu su zainteresovani novosadski MK Komerc i beogradski „Kartonval”, sadašnji zakupac pogona ove firme.


    IPOK već četiri decenije slovi kao ovdašnji najperspektivniji proizvođač hrane. U okruženju izobilja sirovina, odnosno prostranih kukuruznih polja, nije planirana samo najveća proizvodnja kukuruznog skroba, nego i paleta od dve stotine drugih artikala. Ovde je još sedamdesetih prošlog veka ušao američki kapital, firma CPC , najveći svetski prerađivač kukuruza. Amerikanci su otišli uoči krize nagoveštene pre dvadeset godina, a IPOK se nije odmakao dalje od „dobre perspektive”.

    Nakon višegodišnjeg tranzicionog lutanja i neuspelih privatizacija, Rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu stečajni postupak u IPOK-u otvoren je 14. aprila 2011. i to na predlog Ministarstva finansija, odnosno Poreske uprave Srbije, jer je „ fabrika nesposobna da izmiri sve svoje obaveze”. Stečaj je usledio pola godine nakon što je IPOK ostao bez direktora Slavoljuba Kneževića i njegovih saradnika Zorana Radulovića i Srđana Blagojevića, jer su bili pritvoreni zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave u saizvršilaštvu. Zajedno sa biznismenom Zoranom Ćopićem, koji je slovio za većinskog vlasnika IPOK-a, a koji je zbog sumnje da je učestvovao u „pranju novca” zarađenog u trgovini drogom, već bio pobegao iz Srbije, Knežević, Radulovići i Blagojević su osumnjičeni da su falsifikovali odluku Skupštine akcionara na osnovu koje se IPOK, zalažući svu svoju imovinu, zadužio kod AIK Banke za 483 miliona dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE