Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moguće tužbe zbog odluke o Šengenu

    Pitanje da li ministri unutrašnjih poslova EU treba samostalno da odlučuju o kontroli spoljnih granica Unije, ili bi u odluku o tome trebalo uključiti Evropsku komisiju i Evropski parlament, moglo bi se naći pred sudom u Luksemburgu.
     
    Ministri unutrašnjih poslova EU su prošle nedelje odlučili da zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma imaju mogućnost da prema zemljama članice Šengena uvedu granične kontrole do dve godine, ukoliko one nisu u stanju da štite sopstvenu spoljnu granicu protiv ilegalaca.
     
    Oni su, takođe, odlučili da mehanizam kontrole primene pravila Šengenskog sporazuma bude jedino u njihovoj nadležnosti. Zbog te odluke, šefovi frakcija najvećih političkih grupacija u EP najavili su da pripremaju tužbu protiv Saveta ministara unutrašnjih poslova.
     
    „Preduzećemo sve mere, kako političke tako i pravne, kako bi delovali protiv ove odluke“, rekao je šef socijaldemokrata u EP Hanes Svoboda, dok je lider frakcije liberala Gij Ferhofštat rekao da se mora ići pred sud. Šef frakcije evropskih narodnih stranaka Džozef Dol je oštro kritikovao ministra pravosuđa Danske Mortena Bedskova, koji je predsedavao sednici, upitavši ga zašto Savet nije odmah doneo odluku o uvođenju viza. To se odnosi pre svega na Grčku, koja nije u stanju, prema oceni eksperata, da štiti granicu prema Turskoj. Države, prema toj odluci, treba da vrše redovne kontrole između sebe, uz učešće eksperata ministarstava unutrašnjih psolova i predstavnika Fronteksa.
     
    Parlament u primeni novih pravila nema nikakvu funkciju, već će biti samo obaveštavan. „Evaluacija Šengena ne može biti samo u nadležnosti država članica, kao što je to bio slučaj pre Lisabonskog sporazuma”, rekao je pravni ekspert Serđio Kareza iz briselskog centra za Evropske političke studije u izjavi bečkom dnevniku „Presse“. „Određeni ministri su jasno rekli da ne žele da EU ima preveliku ulogu“, rekao je on, ukazujući da se to pre svega tiče grupe zemalja oko Nemačke, Francuske, Holandije i Austrije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE