Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niska cena mleka stočare dovela na rub propasti

    Otkupna cena mleka stočare je dovela na rub propasti, a mnogi od njih, da bi podmirili dugove, prisiljeni su da prodaju stoku.
     
    Jedna od takvih je i porodica Gunjača iz Prnjavora. Videvši da mleko više ne donosi zaradu i da je poslovati moguće jedino s minusom, rekli su – „dosta“.

    – Više od 25 godina bavili smo se mlekarstvom, a godišnja proizvodnja mleka od 36 krava bila je 180.000 litara. Nikada nismo bili u situaciji da smo prodali kravu, a u klaonicu su išle samo one bolesne, ili koje više nisu mogle biti steone – kaže 47-godišnji Milan Gunjača.
     
    Od prodaje mleka moglo se solidno živeti, pa ni sumnjali nisu da će stočni fond s vremenom biti doveden na rub propasti.

    Planirali da prošire farmu

    – Pre par godina pokrenuli samo proceduru za gradnju nove farme u koju bi stalo 80-ak krava. Zahtev za izgradnju podneli smo 2009. godine, no godinu dana kasnije on je odbijen jer je država odlučila da ukine operativni program po kojoj su se farme trebale graditi- pojašnjava Gunjača.
     
    Iako je za dozvole državi platio 200 hiljada kuna, Milan je srećan što u kredite i gradnju ipak nije ušao, a državi zahvaljuje što su ga odbili, jer bi danas bio u još znatno lošijoj poziciji. Nedugo nakon odustajanja od gradnje, usledio je drastičan pad otkupne cene mleka, te nekoliko uginuća junica i krava. Proizvodnja mleka je pala i Gunjače, krajem prošle godine, navela na rasprodaju muznih krava.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE