Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Porasle svetske investicije u obnovljive izvore energije

    Svetske investicije u solarnu energiju i druge vrste obnovljivih izvora energije su u 2011. porasle za 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na rekordnih 257 milijardi dolara zbog pada cena tehnologije, navedeno je u izveštaju Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP).

    Oštar pad u cenama solarne energije podstakao je razvoj solarne energije u ključnim zemljama, povećavajući kapacitet za 74 odsto u 2011, dok su proizvodni kapaciteti energije vetra zabeležili nešto slabije rezultate u prošloj godini, navedeno je u izveštaju, a prenosi japanska novinska agencija Kjodo.

    Jedan od izveštaja, pod nazivom „Izveštaj o globalnom statusu obnovljivih izvora energije u 2012“, ukazuje da je politika razvoja i uvođenja obnovljivih izvora energije u pojedinim zemljama bila „podstaknuta“ nuklearnom katastrofom u Fukušimi, koju je prošle godine izazvao zamljotres i cunami.

    Svetske investicije su gotovo udvostručene od 2007. godine, kaže se u tom izveštaju.

    Vrednost investicija u obnovljive izvore energije je najviša u Kini, od 51 milijardu dolara, nakon čega slede Sjedinjene Američke Države, sa 48 milijardi dolara, zatim Japan, Velika Britanija i Španija sa devet milijardi dolara.

    „Različiti su razlozi koji podstiču na investiranje u obnovljive izvore energije, od klime, energetskog sektora i hitnosti da se ljudima u ruaralnim i urbanim oblastima razvijenog sveta omogući pristup električnoj energiji“, rekao je izvršni direkor UNEP-a Ahim Štajner u svom saopštenju.

    Kapacitet solarne energije je prošle godine porastao neverovatnom brzinom, na 69,7 miliona kilovata, što je za 29,7 miliona kilovata više u odnosu na prethodnu godinu, ili gotovo jednako proizvodnji 30 velikih nuklearnih reaktora.

    Kapacitet solarne energije u Japanu je prošle godine porastao na 4,9 miliona kilovata, što je za 1,3 miliona kw više u odnosu na prethodnu godinu, ali samo jednu petinu u odnosu na kapacitet Nemačke. Japan zauzima treće mesto, posle Italije, koja ima kapacitet od 12,8 miliona kilovata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE