Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet zatvorenika obolelo od tuberkuloze

    Koordinator projekta za suzbijanje tuberkuloze Ministarstva zdravlja prof. dr Lidija Ristić rekla je večeras da je ukupno pet zatvorenika niškog zatvora obolelo od tuberkuloze i da su oni odmah upućeni na lečenje u centralnu bolnicu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

    „Prošle srede dobili smo prijavu zatvorskih lekara i materijal jednog zatvorenika koji se žalio na kašalj i ustanovljeno je da je on oboleo od tuberkuloze. Odmah smo krenuli sa pregledima zatvorenika iz iste sobe i paviljona, kao i zatvorenika koji su bili u kontaktima sa obolelima“, rekla je Ristićeva Tanjugu.

    Ustanovili smo da su još četiri zatvorenika obelala i oni su upućeni na lečenje, kazala je ona i istakla da to nije neuobičajena pojava za zatvore jer treba imati u vidu da je reč o ljudima sa rizičnim ponašanjem i o ljudima koji zanemaruju simptome.

    Prema njenim rečima, reč je o zatvorenicima koji su relativno kraće u niškom Kazneno-popravnom zavodu pa je pretpostavka da su bolest uneli u zatvor. Tokom svake godine imamo po dvadesetak slučajeva oboljevanja od tuberkuloze u našim zatvorima tako da ovaj primer u niškom zatvoru za nas nije iznenđenje i nije zabrinjavajuća pojava, kazala je Ristićeva i napomenula da je tuberkuloza „podmukla bolest“.

    Ona je rekla da statistika pokazuje da je u zatvorima pojava tuberkuloze deset puta i više učestalija nego kod civilnog stanovništva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE