Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dešifrovan genom ljudskog fetusa

    Naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu dešifrovali su genom osamnaestonedeljnog ljudskog fetusa, pomoću majčine i očeve DNK.
     
    Oni su uzeli delove DNK fetusa iz majčine krvi, u kojoj ona slobodno pluta tokom trudnoće. Zatim su te delove spojili sa DNK oba roditelja kako bi dobili obrazac na osnovu koga su izgradili celu mapu fetusovog genoma. Na kraju su, kada se dete rodilo, uporedili tu mapu sa stvarnom DNK deteta, koju su dobili iz pupčane vrpce, i utvrdili da je mapa bila tačna 98 procenata.
     
    Ovo otkriće bi moglo da dovede do stvaranja jednostavnog testa kojim fetusi mogu u veoma ranom stadijumu da se skeniraju i, na osnovu njega moguće je utvrditi da li imaju neke genetske poremećaje.
     
    Neki testovi na genetske poremećaje, kao što je na primer Daunov sindrom, već se vrše, ali su invazivni, pri čemu se uzorak vadi iz vodenjaka, što može da prouzrokuje pobačaj.
     
    – Ovaj pronalazak otvara vrata mogućnosti da skeniramo ceo genom fetusa na više od 3.000 poremećaja putem jednog neinvazivnog testa – izjavio je doktor Džej Šendur.
     
    Međutim, aktivisti za prava nerođene dece smatraju da će nakon pojave ovih testova biti sve veći broj abortusa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE