Odmor kao lek za potres mozga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odmor kao lek za potres mozga

  Uzimanje jednonedeljnog odmora od gotovo svih mentalnih i fizičkih aktivnosti će umanjiti simptome i poboljšati mentalnu performansu osoba koje su preživele potres mozga, utvrdio je tim američkih stručnjaka iz Centra za potres mozga u sportu.
   
  Oni su grupu ispitanika srednjoškolskog i studentskog uzrasta nakon potresa mozga tokom nedelju dana izložili potpunom uzdržavanju od gledanja televizije, razgovora telefonom, druženju s prijateljima, rada na kompjuteru, pohađanja nastave, fizičkih vežbi i mnogih drugih aktivnosti, prenosi Reuters.
   
  Pri tom je deo ispitanika bio podvrgnut intenzivnom odmoru nedelju dana posle povrede, deo do mesec dana posle povrede, a ostatak i više meseci nakon povrede.
   
  Značajno je da su potpuni odmor i mir dali pozitivne efekte čak i kad su preduzeti mesecima nakon potresa mozga, ističe vođa istraživanja Rozmari Mozer.
   
  Svi pacijenti su na početku istraživanja patili od uobičajenih simptoma nakon potresa mozga – glavobolja, problema s koncentracijom i snom, umora itd.
   
  Ti simptomi su se posle jednonedeljnog potpunog odmora dramatično ublažili, a ispitanici su pokazali i znatno bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti, utvrdio je američki tim.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE