Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Terapeutkinja napravila aplikaciju za smanjenje anksioznosti

    Dr Kristen Malkei često koristi metodu nazvanu terapija izloženosti, u kojoj pacijenti treniraju opiranje svojim nagonima u sve dužim vremenskim intervalima.
     
    „Znam da ta terapija pomaže. Najteži deo naterati ljude da je često primenjuju“, rekla je Malkei.
     
    Kako bi ohrabrila ljude da terapiju praktikuju i kod kuće, ona je poslednje tri godine provela u razvoju aplikacije nazvane „Live OCD Free“ za decu i odrasle koji imaju OCD, prenosi Mashable.
     
    Pacijenti u aplikaciju unesu raspored za treniranje radnji koje u njima izazivaju anksioznost. Onda aplikaciji kažu koliku anksioznost očekuju prilikom izvršavanja tih radnji. Kada dođe vreme za trening, aplikacija odbrojava postavljeno vreme za opiranje kompulsivnim nagonima. Posle treninga, korisnik ocenjuje koliku je anksioznost uzrokovala vežba.
     
    Vremenom, treniranje otpornosti na kompulsivne nagone smanjuje količinu izazvane anksioznosti. Kada pacijent uspe da uradi neku radnju bez osećaja anksioznosti, aplikacija im zadaje teži zadatak.
     
    „Ono što sam im pre govorila je da se fokusiraju na nekoliko radnji svake nedelje. Sada uz pomoć aplikacije mogu da vežbaju svojim tempom“, kazala je Malkei.
     
    Aplikacija se već pokazala na delu. U toku perioda od pet nedelja, većina pacijenata koji su je koristili osećali su do 26 odsto manje anksioznosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE