Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Organska proizvodnja sve popularnija u Srbiji

    Organska poljoprivreda, kao proizvodni metod koji je ekološki prihvatljiv i zasniva se na prirodnim procesima i upotrebi organskih i prirodnih mineralnih materija, sve je popularniji u Srbiji.

    U Srbiji je 2011, registrovano 319 proizvođača organskih proizvoda – biljne proizvode organskog porekla proizvodio je 271 proizvođač, dok se samo 42 proizvođača opredelilo za proizvodnju mesa i ribe na organski način, objavljeno je u „Agrobiznis magazinu“.

    Od 6.237 hektara (ha) površina na kojima se primenjuju metode organske biljne proizvodnje, 3.635 ha je u periodu konverzije, dok su 2.602 hektara sertifikovana.

    Najviše je pašnjaka – 3.324 ha, koji čine 53 odsto ukupne površine na kojoj se primenjuju metode organske proizvodnje, koja se naziva i ekološka i biološka poljoprivreda.

    Na površinama na kojima se primenjuju metode organske proizvodnje u Srbiji, najzastupljenije su žitarice, koje se seju na 1.169 ha (19 odsto), i voće na 663 ha (11 odsto).

    U stočarskoj proizvodnji, na organski način najviše se gaje ovce (3.320) i goveda (746 grla).

    Pčelarstvo je takođe zastupljeno i do sada su registrovana 1.053 pčelinja društva.

    Od organskih proizvoda, Srbija najviše izvozi sirovine i zamrznute proizvode, a uvozi organske proizvode višeg stepena prerade, uglavnom iz zemalja Evropske unije (EU). Novi zakonodavni okvir za organsku proizvodnju usklađen je sa važećom regulativom EU.

    Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je decembra 2010. Evropskoj komisiji podnelo zahtev za uključenje Srbije na listu trećih zemalja na kojoj se nalaze zemlje koje imaju ekvivalentan sistem organske proizvodnje sa zakonodavstvom EU.

    Radi upotpunjavanja dokumentacije tehničkog dosijea koji je podnet, u narednom periodu biće urađena procena usaglašenosti zakonodavnog okvira za organsku proizvodnju Srbije sa zakonodavstvom EU. Cilj organske proizvodnje – očuvanje „živog“ zemljišta, kao osnove poljoprivredne proizvodnje – postiže se plodoredom i drugim agrotehničkim merama. To podrazumeva povećanje biološke aktivnosti zemljišta pravilnim đubrenjem i održavanje strukture zemljišta, uvođenje kultura sa dubokim korenom, zatim leguminoza i kultura pogodnih za zelenišno đubrenje.

    Da li je neki proizvod, proces ili usluga u skladu sa standardima organske proizvodnje utvrđuje se stručnom kontrolom ovlašćene sertifikacione organizacije. Na osnovu izveštaja stručne kontrole, donosi se odluka o sertifikaciji organskih proizvoda i izdaje sertifikat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE