Mišija groznica u Crnoj Gori

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mišija groznica u Crnoj Gori

  Kako se navodi, od posledica mišje groznice preminuo je pacijent iz Kolašina (77), dok se još dve osobe leče od te bolesti u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici.
   
  Za preminulog i obolele je karakteristično da su boravili u brdsko-planinskim predelima severnog dela Crne Gore i da je bolest otpočela u toku prethodnih 20-ak dana.
   
  Iz Instituta su epidemiološkim ispitivanjem saopštili su da trenutno nema novih slučajeva obolevanja na teritoriji Crne Gore, ali se to može očekivati u narednom periodu zbog porasta broja osoba izloženih virusu u prirodnim žarištima tokom toplijeg dela godine.
   
  U Crnoj Gori se, kako je pojašnjeno, prirodna žarišta nalaze u brdsko-planinskim predelima, gde borave poljski miševi i voluharice koji, ukoliko su inficirani, luče virus. Najveći rizik od oboljenja je u severoistočnim delovima Crne Gore, na višim nadmorskim visinama.
   
  Rizik je manji u opštinama centralnog regiona, a najmanji u primorskim delovima Crne Gore, gde se do sada ta bolest izuzetno retko javljala.
   
  U Crnoj Gori su u prethodnih deset godina registrovane 84 oboljele osobe, od kojih su četiri umrle.
   
  Najkarakterističniji simptomi bolesti su povišena telesna temperatura, jaka glavobolja, crvenilo lica i beonjača, bolovi u mišićima i kostima, a moguća je i pojava proliva, dok se u sledećoj fazi mogu javiti različiti oblici krvarenja i bolovi u krstima praćeni zatajivanjem funkcije bubrega.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE