Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UNICEF: Bolesti koje ubijaju decu

    Zapaljenje pluća i dijareja su među vodećim uzrocima smrti kod dece širom sveta, naročito među siromašnim stanovništvom, upozorio je UNICEF.
     
    Od navedene dve bolesti godišnje umire više od dva miliona dece, što je 29 odsto smrtnih slučajeva među mališanima starosti do pet godina, prenela je francuska novinska agencija AFP iz najnovijeg izveštaja UNICEF.
     
    UNICEF je apelovao na 75 zemalja sa najvećom smrtnošću od navedenih bolesti da, pre svega, imaju ujednačen pristup lečenju dece, odnosno da svu decu medicinski tretiraju onako kako leče decu iz 20 odsto najimućnijih domaćinstava.
     
    Od ključnog značaja bi bilo obezbediti vakcinaciju protiv najznačajnijih uzročnika pneumonije i dijareje, ohrabrivanje majki da doje decu, poboljšan pristup čistoj vodi i adekvatnim sanitarijama, obezbeđivanje antibiotika za zapaljenje pluća i rastvora za rehidrataciju kod dijareje.
     
    Oko polovina smrtnih slučajeva od navedenih bolesti među decom se registruje u pet zemalja: Indiji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo, Pakistanu i Etiopiji.
     
    UNICEF ističe da 783 miliona ljudi širom sveta ne koristi bezbednu vodu za piće, a 2,5 milijardi nema adekvatne sanitarije.
     
    Gotovo 90 odsto smrtnih slučajeva od dijareje širom sveta izazvano je lošim kvalitetom vode, neadekvatnim sanitarnim uslovima i lošom higijenom.
     
    Pranje ruku vodom i sapunom spada u najisplativije intervencije kojima se smanjuje učestalost i pneumonije i dijareje, naglašava se u izveštaju UNICEF.
     
    Zapaljenje pluća je, inače, odgovorno za 18 odsto smrtnih slučajeva, a dijareja za 11 odsto smrtnih slučajeva među decom u svetu.
     
    Poređenja radi, malarija je odgovorna za sedam odsto, a sida za dva odsto smrtnih slučajeva u tom uzrastu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE