Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nafta pala blizu 83 dolara, nema signala stimulansa u SAD

    Cena nafte pala je danas blizu 83 dolara za barel, nakon što predsednik američke Uprave federalnih rezervi (Fed) Ben Bernanki, u svom jučerašnjem obraćanju Kongresu, nije dao naznake da centralna banka planira stimulativne mere za oživljavanje posustale privrede.

    Nafta za orijentacionu isporuku u julu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi, pojeftinila za 1,52 dolara na 83,30 dolara po barelu, dok je, na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu, severnomorska nafta marke „brent“ za julski termin isporuke skliznula za 1,24 dolara na 98,67 dolara po barelu, prenela je agencija AP.

    Bernanki je u Kongresu izjavio da je Fed spreman da preduzme dalje korake za podsticanje ekonomije SAD ukoliko ona oslabi, ali nije nagovestio nikakvu skoru akciju.

    Neki analitičari smatraju da zakonodavci neće značajno labaviti monetarnu politiku sve dok su globalna ekonomija i tražnja nafte slabi.

    „Nije bilo značajnih promena ove nedelje. Cene sirovina na kraju godine treba da budu dosta niže nego što su sada“, rekao je glavni ekonomista firme „Kapital ikonomiks“ Džulijan Džezop.

    Cena sirove nafte pala je sa prošlomesečnih 106 dolara na ispod 82 dolara u ponedeljak, usled znakova slabljenja privrednog rasta i tražnje nafte u Evropi, SAD i Kini. Političke turbulencije u Grčkoj i strahovanja da bi ta zemlja mogla da napusti evrozonu takođe utiču na poverenje investitora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE