Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CT skener povećava rizik od raka kod dece

    Deca izložena višekratnim skeniranjima tehnikom kompjuterske tomografije (tzv. CT skeniranjima) su pod trostruko većim rizikom da kasnije obole od leukemije, tumora na mozgu ili kancera koštane srži, objavio je međunarodni tim stručnjaka iz Britanije, Kanade i SAD.
     
    Mada je i pored toga apsolutni rizik od tih bolesti relativno nizak, stručnjaci apeluju i na one koji obavljaju skeniranje i na proizvođače CT skenera da pokušaju da na minimum svedu izloženost dece jonizujućem zračenju, kao i da se kad god je to moguće koriste druge tehnike – magnetna rezonanca ili ultzrazvuk.
     
    Korišćenje CT skeniranja je u poslednjoj deceniji naglo povećano, naročito u SAD, a deca su znatno osetljivija nego odrasli na jonizujuće zračenje koje ova tehnika stvara.
     
    Međunarodni tim, kojim je rukovodio Mark Pirs sa Univerziteta u Njukaslu istraživanje je obavio na 180.000 Britanaca koji su kao deca ili mlađi odrasli ljudi (do 22 godine) više puta bili podvrgavani CT skeniranju.
     
    Kod 74 njih je kasnije dijagnozirana leukemija, a kod 135 tumor na mozgu. U poređenju s onim ispitanicima koji su primili dozu radijacije od 5 mili-greja, oni koji su kumulativno primili dozu od 30 mili-greja radijacije su bili pod trostruko većim rizikom da obole od leukemije ili koštane srži.
     
    Ispitanici koji su primili između 50 i 74 mili-greja radijacije su bili pod trostruko povećanim rizikom od tumora mozga.
     
    Izračunato je da je na svakih 10.000 mališana koji su prošli CT skeniranje pre navršene desete godine, u roku od jedne decenije registrovan jedan dodatni slučaj leukemije i jedan slučaj više tumora na mozgu na svakih 10 mili-greja primljene radijacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE