Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UNKS: Cene goriva ispod regionalnog proseka

    Cene goriva u Srbiji su i dalje među najnižim u regionu i u poslednjih sedam dana se nisu značajnije menjale ni u Srbiji, ni u susednim zemljama, pokazala je analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

    Cene svih goriva u Srbiji su ispod proseka u regionu. Domaći benzin premijum BMB 95, sa prosečnom cenom od 1,26 evra za litar, je među najjeftinijim benzinom u okruženju, a niža je samo cena benzina evropremijum BMB 95 u Bosni i Hercegovini gde iznosi 1,25 evra za litar.

    Najskuplji benzin evropskog kvaliteta je i dalje u Grčkoj 1,73 dinara za litar, a u Srbiji je cena tog derivata nešto niža od proseka u regionu i košta 1,34 evra za litar.

    U poređenju sa prosečnim cenama benzina u okolnim zemljama, u Srbiji je evropremijum BMB 95 jeftiniji u Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj i BiH.

    Evrodizel u Srbiji je takođe ispod proseka u okruženju i košta 1,28 evra po litru, a isto toliko ga plaćaju potrošači u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini (BIH) i Makedoniji, još niže 1,25 evra, odnosno 1,15 evra za litar.

    Evrodizel je i dalje najskuplji u Grčkoj gde iznosi 1,53 evra i u Mađarskoj 1,45 evra za litar.

    Kada se izuzmu cene u Grčkoj i Mađarskoj gde su državna zahvatanja veća nego u većini zemalja i Makedoniji i BiH gde su ta zahvatanja najmanja, prosečne cene goriva u ostalih sedam zemalja regiona su veoma ujednačene, naveo je UNKS.

    Prosečna maloprodajna cena benzina u 11 zemalja regiona je 1,37, a evrodizela 1,32 evra, pokazala je analiza UNKS-a.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE