Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niže cene hrane u svetu

    Globalne cene hrane su znatno opale tokom maja – u proseku za četiri odsto u odnosu na prethodni mesec – na najniži nivo od septembra 2011, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

    Zahvaljujući uglavnom dobroj snabdevenosti, porastu ekonomske neizvesnosti i jačanju dolara, Indeks cena hrane FAO, kojim se mere mesečne promene vrednosti korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, je u maju opao za devet poena – na 204 poena, prenosi AFP.

    Cene useva su znatno smanjene u odnosu na najviše vrednosti, ali su još uvek visoke i podložne uticaju vremenskih prilika u predstojećim mesecima, koji su od kritične važnosti za poljoprivrednu proizvodnju, ističe Abdolreza Abasian, analitičar FAO za sektor žitarica.

    FAO je u međuvremenu povećao prognozu globalnog roda žitarica za 48,5 miliona tona, najviše zahvaljujući očekivanom izuzetnom rodu kukuruza u SAD.

    Svetsku proizvodnju žitarica u 2012, FAO trenutno prognozira na rekordnih 2,419 milijardi tona, što bi u odnosu na 2011. predstavljalo povećanje od 3,2 odsto.

    „Međutim, s obzirom da prolećna setva još nije završena i da je većina ozimih kultura u ranoj fazi razvoja, konačni ishod će u mnogome zavisiti od vremenskih prilika narednih meseci“, upozorava FAO.

    Ova organizacija je krajem maja upozorila da je svaki sedmi stanovnik planete neuhranjen. FAO je apelovao na vlade zemalja sveta da ulažu u infrastrukturu i zaštite pravo siromašnih nad prehrambenim resursima.

    Procenjuje se da tri četvrtine siromašnih u svetu živi u ruralnim oblastima, a većina njih se izdržava baveći se poljoprivredom i njoj bliskim delatnostima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE