Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neće biti pšenice za izvoz

    Srbija će imati dovoljno pšenice za svoje potrebe, a prosečni prinosi će se kretati oko 3,5 tona po hektaru, izjavio je danas u Subotici profesor Miroslav Malešević sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

    Malešević je na „Danu polja strnih žita“ u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Subotica rekao da je taj prinos na nivou desetogodišnjeg proseka.

    „Imajući u vidu godinu koja je bila nepovoljna za pšenicu očekujem da prosečan prinos bude oko 3,5 tona po hektaru. To je nizak prinos, ali je za ovu godinu je dobar. U Vojvodini, Mačvi i Stigu očekujem da bi prinos mogao biti do 4 tone po hektaru“ – rekao je Malešević.

    Malešević je ocenio da su poljoprivredni proizvođači učinili sve što je do njih, prihranili su i zaštitili useve od bolesti, korova i štetočina, ali vremenski uslovi nisu dozvoljavali da te mere daju pun efekat.

    Po Maleševiću, pšenica je veoma loše izgledala tokom aprila meseca, pre svega zbog suše.

    „Pšenica je imala jedan jedini povoljan period u toku ove godine, a to je od početka maja do početka juna meseca, kada su i temperature, ali i raspored padavina bili skoro idealni za klasanje, cvetanje i oplodnju, formiranje i početak nalivanja zrna, tako da se situacija znatno popravila u odnosu na prethodni period“ rekao je Malešević.

    Ovaj stručnjak je napomenuo da je sada pitanje da li će zrna pšenice biti dovoljno nalivena, odnosno kakva će im biti hektolitarska masa.

    „Južni delovi Vojvodine i severni delovi centralne Srbije imaju bolju pšenicu jer su količine i raspored padavina bili bolji u odnosu na sever Srbije. Na osnovu toga imamo šarenu sliku, a tome doprinosi i različita agrotehnika koju su poljoprivrednici primenili. Oni koji su primenili sve što im je struka i nauka savetovala, danas imaju daleko bolje useve od onih koji to nisu uspeli“, rekao je Malešević.

    Malešević je primetio da Srbija neće imati dovoljno pšenice za izvoz.

    „To mi je posebno žao zato što je pšenica tražen artikal i može se pod povoljnim uslovima izvesti, pogotovo što je naša pšenica kvalitetnija od zapadnoevropske i tražena je. Nažalost, mi ćemo morati da napravimo precizno bilansiranje kako se ne bi desilo da do žetve 2013. godine bude manjka“ primetio je Malešević.

    Prema Maleševiću, bilanse ne ugrožava prosečan prinos koji će biti na nivou desetogodišnjih proseka, već površine.

    „Ne bi smelo da se dogodi da se u narednim godinama poljoprivrednici zaseju manje površine od 550.000 hektara pod pšenicom. Sada imamo 450.000 na raspolaganju, a to je donja granica ispod koje će svaki bilans biti ugrožen“, zaključio je Malešević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE