Nafta blizu 85 dolara, smanjene zalihe u SAD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nafta blizu 85 dolara, smanjene zalihe u SAD

  Cene nafte približile su se danas nivou od 85 dolara za barel, nakon što su podaci iz SAD pokazali da su zalihe nafte u toj zemlji smanjene više nego što se očekivalo, ukazujući da se tražnja popravlja.

  Nafta za orijentacionu isporuku u julu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi, poskupela za 31 cent na 84,29 dolara za barel, dok je, na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu, severnomorska nafta marke “brent” za julski termin isporuke skočila za 46 centi na 99,30 dolara za barel, prenela je agencija AP.

  Američki institut za naftu (API) je sinoć saopštio da su zalihe sirove nafte prošle nedelje smanjene za 1,8 miliona barela, dok su analitičari koji su učestvovali u anketi agencije “Plats” predviđali pad od milion barela.

  Zalihe benzina su istovremeno porasle za 1,4 miliona barela, navodi API.

  Cena sirove nafte pala je sa prošlomesečnih 106 dolara usled znakova slabljenja privrednog rasta i tražnje nafte u Evropi, SAD i Kini. Prošlonedeljni loši podaci o zaposlenosti u SAD zabrinuli su investitore da najveća svetska ekonomija posustaje, u vreme kada dužnička kriza u Evropi preti da pošalje ceo Stari kontinent u recesiju.

  Američka banka “JP Morgan” nedavno je snizila prognozu privrednog rasta SAD za 2012. na 2,2 odsto i očekuje da će tražnja nafte ostati neizmenjena u odnosu na prošlu godinu.

  Trgovci će pomno pratiti sastanak Evropske centralne banke kasnije danas, kao i govor u Kongresu predsednika američke Uprave federalnih rezervi Bena Bernankija sutra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE