Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Fabrika ulja“ iz Kruševca će izvoziti u Austriju

    „Fabrika ulja“ iz Kruševca potpisala je sa partnerom iz Austrije ugovor o proizvodnji ulja i očekuje početak izvoza krajem juna, izjavio je danas predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Rade Antić.


    On je agenciji Beta kazao da je predviđeno da kruševačka fabrika od austrijskog partnera dobije bankarsku garanciju na 500.000 EUR, a da zauzvrat organizuje proizvodnju, odnosno punjenje jestivog ulja.
     
    – To bi značilo da možemo da napunimo oko 500.000 litara ulja, a očekuje se da do kraja juna prve količine budu izvezene – rekao je Antić, ali nije mogao da navede o kojoj austrijskoj kompaniji je reč.
     
    Najveći problem u „Fabrici ulja“, u kojoj je ugovor o privatizaciji raskinut krajem 2011, a restrukturiranje počelo u martu, naveo je Antić, je nedostatak novca za pokretanje proizvodnje.
     
    – Fabrika je dobila program restrukturiranja, ali država nam do sada nije pomogla, kao što je to činila sa drugim preduzećima, dajući im novac za pokretanje proizvodnje ili plate – rekao je on.
     
    Antić je dodao da je fabrika ipak uspela da dogovori nekoliko izvoznih poslova, te da nabavku sirovina obezbedi uz bankarskih garancija koje daju kupci.
     
    Saradnja sa austrijskim partnerom bi, dodao je on, trebalo da bude dugoročna, a postoji obećanje partnera za davanje bankarske garancije od 2 mil EUR za nabavku sirovina u septembru.
     
    – Ako bi se to ostvarilo za austrijsku kompaniju bi moglo da se proizvodi 10 miliona litara ulja godišnje, čime bi proizvodnja fabrike bila aktivna šest do sedam meseci – rekao je Antić.
     
    Kako je istakao, u fabrici se trenutno puni ulje za partnera iz Makedonije, angažovano je oko 50 od ukupno 160 radnika, a zaposleni su tokom protekla dva meseca primili jednu i po platu, nakon godinu dana tokom kojih nisu primali plate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE