Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MEA: SAD postaju svetski lider u proizvodnji gasa

    SAD će postati najveći svetski proizvođač gasa 2017. godine, potisnuvši Rusiju na drugo mesto, predviđa Međunarodna energetska agencija (MEA) u svojoj obnovljenoj prognozi.

    „SAD će prema prognozama biti jedan od najvećih izvora rasta ponude sve do 2017. godne zahvaljujući bumu u eksploataciji gasa uprkos teškoj cenovnoj klimi“, ističe se u danas objavljenom izveštaju MEA.

    Krajem maja MEA je predviđala da će SAD postati najveći svetski proizvođač gasa do 2035. godine, podseća agencija Rojters.

    Prema proračunima MEA eksploatacija gasa u SAD će do 2017. godine da se poveća na 769 milijardi kubnih metara sa 653 milijarde 2011. godine, dok će proizvodnja u Rusiji da poraste na 757 milijardi sa 659 milijardi kubnih metara. U isto vreme tražnja u SAD će se uvećati na 779 milijardi kubnih metara sa 690 milijardi u 2011. godini, navodi se u izveštaju.

    MEA smatra da će do 2017. godine gas zameniti ugalj i postati najvažniji energent za američke elektrane, i da će SAD imati mogućnost da izvoze tečni gas sa nekada uvoznih terminala na obali Meksičkog zaliva.

    „Evropska industrija suočena je sa tri do četiri puta većim cenama gasa nego u SAD, koje postaju novi konkurent evropskoj petrohemijskoj industriji i proizvođačima đubriva. Za razliku od ameirčkih konkurenata, evropske kompanije ne vide korist od niskih cena gasa koje su rezultat eksploatacije gasa iz škiljaca“, ističe se u izveštaju.

    MEA predviđa da će se 2017. godine svetska tražnja gasa povećati za 576 milijardi kubnih metara na 3.937 milijardi, s tim što će Kina obezbediti četvrtinu tog rasta i zauzeti treće mesto u svetu po potrošnji tog energenta posle SAD i Rusije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE