Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kućno lečenje za hemofiličare

    Udruženje hemofiličara Srbije (UHS) saopštilo je da im je, posle nešto više od godinu dana od podnošenja zahteva, odobren metod kućnog lečenja koji će se primenjivati od 4. juna.
     
    U donošenju odluke učestvovali su Ministarstvo zdravlja, Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije i Republički fond zdravstvenog osiguranja, a na osnovu zahteva koje je UHS podnelo u martu 2011. godine.
     
    Metod kućne upotrebe postoji u svim ekonomski jačim državama od naše, a od zemalja u okruženju u Sloveniji, Hrvatskoj, u Republici Srpskoj u BiH, Mađarskoj, Bugarskoj i Makedoniji.
     
    Vladimir Ilijin, predsednik upravnog odbora UHS, izjavio je da su nastojanja tog udruženja da kod odgovornih državnih organa izdejstvuje izmenu zakonske regulative po pitanju kućne upotrebe lekova za lečenje hemofilije urodila plodom.
     
    Iljin je takođe istakao značaj ovih izmena na budući status obolelih koji će od sada biti zbrinjavani na medicinski savremen način, kakav se primenjuje u medicinski razvijenim zemljama.
     
    Neosporna je korist koju oboleli od hemofilije imaju primenom ovog metoda, među kojima su duži i kvalitetniji život za obolele, a poboljšanje socijalnog statusa za njihove porodice samo su neki od benefita koje donosi izmenjen zakon, kaže Iljin.
     
    Donošenju odluke prethodile su Izmene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju koje je u julu 2011. donela Skupština Srbije na inicijativu Odbora za zdravlje i porodicu i Ministarstva zdravlja, a u saradnji sa Vladom Srbije.
     
    Usledila je izmena režima izdavanja lekova koju je Ministarstvo zdravlja sa dobavljačima izdejstvovalo kod Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, dok je Republički fond zdravstvenog osiguranja izmenio pravilnike i B-listu lekova i izradio uputstvo u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom i Srpskom lekarskom grupom za hemofiliju i uputio ga svim filijalama i zdravstvenim ustanovama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE