Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brzim čitanje DNK otkriva se bolest

    Svaki čovek je jedinstven po zapisu u svojim genima. U njima je ispisana knjiga o svim našim osobinama, o tome da li imamo predispoziciju za pojavu nekog oboljenja, koji lekovi nam odgovaraju, da li nam neka hrana ne prija…
     
    Zahvaljujući našem čoveku, Radoju Drmancu, genetičaru i rukovodiocu Naučnog sektora u kompaniji „Kompletna genomika” u Americi, pronađen je metod koji je omogućio da se brzo i efikasno pročita DNK zapis svake osobe na jedinstven način.
     
    Ovaj genetičar, koji je karijeru započeo u Beogradu, radio je na tome da otkrije čemu služe i kakvu ulogu imaju geni, sa ciljem da se stigne do takozvane personalizovane medicine, odnosno da svaki čovek posle analize sazna da li recimo ima gen za dobijanje karcinoma pluća ili oboljenja srca. To je bitno kako bi se u tom slučaju radilo na prevenciji oboljenja, unapređenju dijagnostike i lečenju. Testiranje se radi uz pomoć pljuvačke ili dve, tri kapi krvi, analiza traje po dva meseca, a uskoro će biti skraćena na nekoliko nedelja.
     
    U razgovoru za „Politiku“, Drmanac kaže da je pre nekoliko godina analiza gena koštala i milion dolara, a da je sada oko 4.000 dolara i da on ima želju da to postane pristupačno svima i da košta ispod hiljadu dolara. Inače, više od sto laboratorija u svetu naručuje analize genoma od njegove kompanije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE