Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji nema preprodaje organa

    U Srbiji nema zabeleženih slučajeva preprodaje organa u svrhu transplantacije i prema podacima Ministarstva zdravlja nije bilo krivičnih prijava za to krivično delo, izjavila je u ponedeljak direktorka Uprave za biomedicinu tog ministarstva Danica Mihajlović.
     
    – Zakon u Srbiji prevenira trgovinu i preprodaju organa u svrhu transplantacije. Transplantacija se obavlja po strogim načelima i principima i u skladu sa evropskim propisima – rekla je Mihajlović novinarima u Ministarstvu zdravlja.
     
    Ona je navela da je sem davaoca i primaoca organa još dosta osoba uključeno u proces transplantacije i da zakon sve njih obavezuje da ako posumnjaju da bi moglo doći do preprodaje organa o tome obaveste nadležne i Upravu za biomedicinu.
     
    – Zakon jasno i nedvosmisleno zabranjuje prodaju organa u svrhu transplantacije i lečenja. Sprečava i nuđenje organa od strane pojedinaca i to je krivično delo za koje je zaprećena kazna i do deset godina zatvora. Svi slučajevi koji se pominju u medijima su predmet istrage nadležnih organa – kazala je Mihajlović.
     
    International Herald Tribune (IHT) je u svojoj reportaži o trgovini organima naveo da se crno tržište sa Dalekog istoka i Južne Amerike poslednjih godina preselilo u Evropu i da je Srbija među zemljama koja je time pogođena.
     
    Ministarstvo zdravlja juče je kategorično odbacilo te navode i istaklo da se u Srbiji transplantacija odvija po strogim pravilima.
     
    Mihajlović je navela da je u Srbiji u 2010. godini obavljeno 38 kadaveričnih transplantacija i 41 sa živog davaoca, 2011. 27 kadaveričnih i 31 sa živih, a ove godine do sad 17 kadaveričnih i 19 transplantacija od živih donora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE