Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Teško zaštititi domaće proizvođače

    Proizvođače prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u BiH teško je zaštititi jer entitetska ministarstva trgovine nemaju pravo da uslovljavaju trgovce da na rafama nude ravnomeran odnos uvoznih artikala i domaćih proizvoda.


    To znači da je ranija najava resornih ministarstava, prema kojoj bi veliki trgovački centri morali da nude iste količine stranih i bh proizvoda, pala u vodu pošto evropsko zakonodavstvo ne dopušta „uslovljavanje“ trgovaca.

    Stoga je domaće proizvođače teško zaštititi, pa je Ministarstvu trgovine FBiH i Ministarstvu trgovine i turizma RS ostala mogućnost da, u saradnji sa partnerima, pronađu druge mehanizme kako bi se pomoglo domaćoj privredi.

    „Mi smo u Zakonu o unutrašnjoj trgovini imali jednu odredbu, ali je ona sada u proceduri kako bi se regulisala na drugi način jer je u Briselu ocenjeno da se ne može trgovcima narediti koliko će, procentualno, izlagati kojih artikala. Mi sada iznalazimo neka druga rešenja u cilju zaštite proizvođača. Zaštita putem zakona ide malo teže“, navode u federalnom Ministarstvu trgovine.

    S druge strane, u RS su prošle godine usvojene Izmene i dopune Zakona o trgovini RS, a njima je precizirano da su trgovci dužni da obezbede ravnomerno učešće robe domaćeg i stranog porekla. To, međutim, ne znači da je trgovce moguće kažnjavati ukoliko se ne pridržavaju ovog dokumenta.

    „Suština je u tome da Evropska komisija ne dozvoljava uslovljavanje trgovaca. Na putu ka EU moraćemo tražiti druge načine da se pomogne domaćim proizvođačima. Evropsko zakonodavstvo, naime, ne dozvoljava nikakav vid diskriminacije, odnosno uslovljavanja“, naglašavaju u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

    Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, ističe da domaći proizvođači imaju problema prilikom nastojanja da se njihovi proizvodi pronađu na rafama većih trgovina.

    „Domaće proizvođače teško je zaštititi. Tržni centri postavljaju uslove koje domaći proizvođač treba da ispuni, što je dosta teško. Naime, na rafama u tržnim centrima nalaze se ogromne količine stranih proizvoda upitnog kvaliteta, pa je tu reč o klasičnoj nelojalnoj konkurenciji. Zbog toga mi pokušavamo da utičemo na svest potrošača, kako bi kupovali domaće“, ističe Blagojević.

    U udruženjima za zaštitu potrošača pozivaju građane da kupuju proizvode nastale u BiH jer, kako pojašnjavaju, one garantuju kvalitet, ali i takva kupovina pomaže da radnici u proizvodnji u našoj zemlji sačuvaju svoja radna mesta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE