Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Opštine na jugu u minusu

    Porez na imovinu jedan je od osnovnih prihoda iz koga se finansiraju opštine u Srbiji. S obzirom na to da je i utvrđivanje tačne stope oporezivanja u nadležnosti lokalnih samouprava, procenat učešća ovog poreza u opštinskoj kasi razlikuje se od grada do grada. Pored toga, sve je očitije da opštinske uprave ne barataju s potpuno preciznim podacima o svojim poreskim obveznicima, pa je pravilo da jedan deo privrede i građana plaća sve, dok drugi beže od obaveza.

    Analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pokazuje da se opštinski budžet od ovog nameta najbolje „puni“ u Subotici, gde porez na imovinu u ukupnim prihodima učestvuje sa 9,7 odsto, dok je ovo učešće u Vlasotincu najlošije – svega 1,2 odsto.

    – Ne postoji neki određeni optimalni nivo prihoda koji bi lokalni budžet trebalo da ima od poreza na imovinu, jer nije u svim opštinama isti stepen naplate, a što je još važnije, nemaju sve opštine ni približno sličnu vrednost imovine na svojoj teritoriji – objašnjavaju u NALED.

    – To bi, inače, trebalo da bude najstabilniji i najizdašniji prihod opštine, pa je dobro da porez na imovinu ima što veći udeo u prihodima budžeta. Opštine koje imaju veći procenat učešća ovog poreza u svom budžetu uložile su veći napor da što bolje organizuju naplatu, i u tome su uspele.

    Porez na imovinu svakako je važna stavka među troškovima na koje mora da računa svaka kompanija koja planira da razvija poslovanje na određenom području. Analiza pokazuje da je sa stanovišta ovog poreza, najisplativije smestiti fabriku za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo u Majdanpek, gde je porez 2,82 miliona dinara, dok je ovaj namet u Užicu čak 14,75 miliona.

    Majdanpek je, inače, među najjeftinijim gradovima po pitanju poreza na imovinu i kod pekara, frizerskih salona, fabrika za preradu voća i povrća, banaka… Užice je, pak, među najskupljim gradovima. Ali zato opštinska kasa u Majdanpeku od ovog poreza dobija svega 2,3 odsto od 561,4 miliona dinara ukupnih prihoda, a u Užicu 6,6 odsto od ukupno 1,7 milijardi dinara opštinskog budžeta.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE