Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Solarna elektrana niče i u Odžacima

    Odžaci bi mogli dobiti solarni park, a Odžačani nova radna mesta. Predstavnici slovačke kompanije „Energy for Future“, Juraj Ajhner i dr Adrijana Šklibava, vodili su razgovore sa predsednikom SO Odžaci Milošem Pejčićem, članom opštinskog veća Danilom Šćepanovićem i Markom Perišićem iz kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Tema je bila potencijalna investicija u oblasti proizvodnje električne energije putem solarnih generatora.
     
    „Energy for future“ ima 16 solarnih parkova u Slovačkoj i 22 u Češkoj Republici, a u Indiji se gradi jedan od 50 megavata snage, kakav potencijalni investitori iz Slovačke žele da izgrade u na teritoriji opštine Odžaci. Izgradnja solarnog generatora predviđa površinu od oko 100 hektara zemljišta, a predstavnici odžačke opštine su ponudili lokaciju pored puta Karavukovo – Bogojevo, koja je zadovoljila potencijalnog investitora.
     
    Srbija, a posebno Vojvodina, imaju veliku perspektivu u oblasti zelene energije, a što se tiče konkretne investicije u odžačkoj opštini na ponuđenoj lokaciji i njena izgradnja, zavisiće isključivo od brzine dobijanja dozvola za izgradnju, rekao je Ajhner.
     
    Na eventualnoj izgradnji ove značajne investicije, isključivo bi bila angažovana domaća radna snaga, što je veoma značajno za poboljšanje ionake veoma slabe zaposlenosti radnika u opštini Odžaci. Očekuje se da na izgradnji solarnog parka, bude angažovano oko 500 radnika, od kojih bi trebalo po završetku izgradnje, njih oko 50-100 da ostanu zaposleni na elektrani.
     
    Već sklopljeni ugovori sa predstavnicima „Magna seating“, o izgradnji proizvodnog pogona u Odžacima i „Greiner“-a iz Austrije, novog vlasnika „Hipol plasta“ iz Odžaka, uz ovako značajnu investiciju u oblasti energetike, bi bili veliki podsticaj i drugim eventualnim investitorima za oživljavanje odžačke privrede koja je u veoma teškoj situaciji.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE