Revolucionarna terapija u lečenju paralize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Revolucionarna terapija u lečenju paralize

  Pacovi sa povredama kičme koje je izazavao teški oblik paralize, zahvaljujući švajcarskim naučnicima sada hodaju, čak i trče.
   
  U kičmenu moždinu ubrizgane su im injekcije hemijskih elemenata koji su izazvali reakciju u ćelijama, jer su se vezivali za receptore hormona dopamina, adrenalina i serotonina, koji se nalaze na kičmenim neuronima.
   
  Taj koktel zamenjuje neuroreceptore koje inače emituje zdravo moždano stablo i nadražuje neurone, koji koordinišu pokrete donjih udova.
   
  Deset minuta posle injekcije, kičmena moždina stimuliše se i elektrodama.
   
  „Mozak pravi nove veze. To znači da pokidana vlakna ponovo izrastaju i uspostavljaju pravu vezu u kičmenoj moždini koja može da prenosi informacije iz mozga mimo povrede da bi obnovila kontrolu u neuronskom kolu ispod povrede”, rekao je Gregor Kortin, koautor studije, profesor na Politehničkoj školi u Lozani.
   
  Istraživanje švajcarskih naučnika ukazuje na suštinsku promenu razumevanja centralnog nervnog sistema.
   
  Već je poznato da mozak i kičmena moždina mogu da se prilagođavaju i posle manjih povreda, što se naziva neurološka savitljivost. Ipak, istinski oporavak bio je nemoguć.
   
  „Pacovi mogu ponovo da uče da hodaju u jednoj veoma bezbednoj sredini. Vremenom su načinili najpre jedan, onda dva, pa tri koraka, a zatim su i duže hodali. Na kraju su mogli da trče sprintom, penju se uz stepenice, čak i prelaze preko prepreka”, rekao je Kortin.
   
  U istraživačkom timu su stručnjaci iz Lozane i Ciriha. Oni sa optimizmom predviđaju da će istraživanje na ljudima početi sledeće godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE