Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gljive za jubilej

    Mikološko društvo Srbije (MDS) i Botanicka bašta „Jevremovac“ Univerziteta u Beogradu (BU) priredili su danas u Beogradu izložbu gljiva pod nazivom „Dvadeseto proleće sa gljivama“.


    Izložbom koja će biti otvorena i sutra od devet do 19 časova obeležava se i 20 godina od osnivanja (22. aprila 1992), najstarije mikološke organizacije u Srbiji koja se dve decenbije bavi popularisanjem gljivarstva i unapređivanjem mikologije u Srbiji.

    Dr Jasmina Glamočlija, viši istraživač pri Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ na BU i predsednica MDS, ukazala je da to stručno udruženje mikologa u Srbiji, osim naučnika i stručnjaka koji u okviru profesije proučavaju gljive, okuplja mnogobrojne gljivare amatere i otvoreno je za sve koji žele da bolje upoznaju carstvo gljiva.

    Delatnost društva je ukazivanje na pravilan odnos prema gljivama i prirodi, proučavanje gljiva kao prirodnog izvora hrane, kao i upoznavanje sa pravilnim sakupljanjem i gajenjem gljiva, primetila je Jasmina Glamočlija.

    MDS, kroz razlicite aktivnosti organizovanje izložbi, predavanja i izleta, obrazuje stanovništvo, a pomoglo je organizovanje izložbi gljiva u različitim gradovima Srbije i osnivanje mnogobrojnih društava i asocijacija predstavljajući „maticu“ za mnoge zaljubljenike u gljive.

    Direktor “Jevremovca“ dr Petar Marin, koji je istakao spremnost uprave da i dalje uspešno sarađuje sa MDS, ukazao je da su pet hektara na kojima se prostire Univerzitetska Botanička bašta, retka zelena oaza u gradu, ne samo u Beogradu i Srbiji, već i u znatnim delovima Evrope.

    Na svečanosti su uručene plakate-priznanja za uspešnu saradnju osnivačima i dosadašnjim predsednicima i najaktivnijim članovima MDS, kao i ograncima po Srbiji.

    Simbol ove prolećne izložbe je škripavac – Polyporus squamosus, jedna od gljiva koja se javlja na početku gljivarske sezone.

    Škripavac raste na živom ili trulom drvetu (vrba, hrast, topola, bagrem), u šumama, parkovima, vrtovima i voćnjacima.

    Ova pečurka se obicno javlja u proleće, ponekad i u jesen, dok se u ostalim sezonama retko srece i igra važnu ulogu u ekosistemima šuma pri razlaganju drveta.

    Na izložbi su, takođe, prikazana plodonosna tela različitih vrsta gljiva, ali i slike zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta gljiva.

    Gljive su značajni razlagači u šumskim ekosistemima, a krasi ih i bogatstvo potrebnih supstanci.

    Poput drugih živih bića, gljive se najvećim delom sastoje iz vode (75-93 odsto) i proteina (2,5-7 odsto), ali su važni i njihovi drugi sastojci: ugljeni hidrati, neki minerali (posebno fosfor), kao i vitamini.

    Pojedine vrste gljiva su dokazano delotvorne u lečenju raka dojke kod žena i prostate kod muškaraca.

    Članovi društva iz Krupnja, Banje Koviljače, Krepoljina, Kragujevca i Beograda su u prijatnom ambijentu „Jevremovca“ priredili za posetioce izložbe i degustaciju raznovrsnih jela pripravljenih od gljiva koje se zbog prijatnog ukusa koriste gotovo u svim svetskim kuhinjama.

    Univerzitetska Botanička bašta “Jevremovac“ je naučni i obrazovni centar botaničkih disciplina u Srbiji. „Jevremovac“ je spomenik prirode i kulture Republike Srbije, osnovan 1874. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE