Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Održan skup „Dan polja“

    U ataru Lozničkog Polja danas je održan skup poljoprivrednika i proizvođača semena strnih žita u cilju predstavljanja rezultata istraživanja o uzgajanju tih kultura, koje je sprovedeno na 15 hektara obradive površine.


    Na skupu pod imenom „Dan polja“, koji je organizovala loznička Poljoprivredna stručna služba, lokalna samouprava i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije, predstavljeni su rezultati uzgajanja 14 sorti strnih žita u ogledne svrhe.

    Stručnjak za ratarstvo iz lozničke Službe Dušan Despotović rekao je za Tanjug da su poljoprivrednim proizvođačima iz Loznice predstavljene tri semenske kuće i ukupno 14 sorti pšenice, ječma i hibrida nastalog ukrštanjem pšenice i raži – tritikala.

    On je dodao da su skupu prisustvovali poljoprivrednici koji na svojim gazdinstvima imaju veću zastupljenost proizvodnje strnih žita, kako bi se prema rezultatima ogleda upoznali sa kvalitetom semena i primenjene agrotehnike, a zatim opredelili koje će posejati na svojim parcelama.

    Predstavnici kompanija „Delta agrar“ i „Limagrejn“, kao i Centra za strna žita iz Kragujevca, čija su semena zastupljena u istraživanju, uputili su poljoprivrednike u svojstva tih kultura i primenu odgovarajuće agrotehnike pri njihovom uzgajanju, naveo je Despotović.

    Skup „Dan polja“ na kome se duži niz godina predstavljaju rezultati ogleda u Loznici kako bi se unapredila ratarska proizvodnja na području tog grada i opština Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik, treću godinu se odvija na parceli koju je lokalna samouprava dala na korišćenje lozničkoj Službi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE