Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    S notarima sigurna kupovina stana

    Posle 1. septembra 2014, svi ugovori o raspolaganju nekretninama moraće biti sačinjeni u obliku javnobeležničkog zapisa.
     

    Ministarka pravde Snežana Malović najavila je da će prvih 100 javnih beležnika početi da rade u septembru, a među poslovima kojima će se baviti su i mogućnost overa i zaključivanje ugovora koji se odnose na raspolaganje nepokretnostima.


    Malović smatra da će uvođenje javnih beležnika u pravni sistem Srbije povećati pravnu sigurnost građana. A ona je neophodna kod prodaje stanova, koji su, često, preprodavani i po nekoliko puta, a da se prodavcima – lažljivcima teško ulazilo u trag.
     
    U agencijama za promet nekretnina pozdravljaju uvođenje notara koji će građanima dvostruko pomoći, i stručno, i smanjenjem dugog čekanja u sudovima zbog čestih gužvi, koje su neretko onemogućavale građane da završe posao kvalitetno i pravovremeno.
     
    Danas se u Srbiji prometom nekretnina bavi više od 1.000 posrednika, a za pokretanje tog posla dovoljno je registrovati preduzeće koje često ima samo gazdu. A ima i onih koji rade, a da čak nemaju ni registrovanu firmu, već samo mobilni. Zato je nasušna potreba da se donese propis o posredovanju u prometu nepokretnosti.

    Nacrtom zakona o posredovanju u prometu nekretnina predviđen je obavezan upis u registar poserdnika i imenik agenata. Ako tome dodamo i registar investitora, koji obavezno mora da se vodi u svim jedinicama lokalne samouprave, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji, mešetarima u preprodaji stanova bi se stalo na kraj. Međutim, kako ovi poslovi idu veoma sporo, uprkos upozorenju iz Ministarstva za prostorno planiranje i životnu sredinu, uvođenje notara svi pozdravljaju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE