Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povećan broj „cyber“ napada na online bankarske sisteme

    Broj „cyber“napada koji za cilj imaju evropsko online bankarstvo drastično se povećao u odnosu na 2010. godinu, saopštili su iz Microsofta.
     
    Tim Rains iz Microsofta tvrdi kako su Holandija i Nemačka pod sistemskim napadom trojanca specijalizovanog za online bankarstvo zvanog EyeStye. „A to je samo jedna od mnogih pretnji“, kaže Rains.
     
    Ovaj je virus sposoban da premosti antivirusnu zaštitu i ostati neprimećen vrlo dug period. Ovaj maliciozni program, jednom kad se pokrene, pokušava krasti osetljive podatke i slati ih „napadaču“. Rains kaže kako je u Holandiji broj infekcija narastao do neba, a u Nemačkoj je zabeležen svetski rekord po broju infekcija unutar online bankarskog sistema. Samo u drugoj polovini 2011. godine došlo je do porasta od 30 posto.
     
    Rains navodi kako haos, osim EyeStyea, zna izazivati i trojanac zvan Zbot, koji je na sceni od 2007. godine a stvoren je za krađu finansijskih informacija sa zaraženih kompjutera, te se brzo širi. Najčešće se može naći u Španiji, gde otprilike kontaminira jedno od 100 kompjutera s Windows programom, a krađa šifri i web certifikata za online bankarstvo mu je specijalnost.
     
    Najgora je ipak Rumunija, u kojoj je 15 kompjutera zaraženo virusom, a preko 11 posto sadrži crve, koji se kasnije sami distribuiraju na druge kompjutere. Na pozitivnoj strani spektra su Norveška, Danska i Finska koje imaju najmanji zabeleženi broj inficiranih kompjutera u Evropi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE