Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    CG: Račune za struju uvećava još jedna stavka

    Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) dostavio je Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) zahtev za odobravanje prihoda i cena za tri regulatorne godine, koje se računaju od 1. avgusta.


    Zakonom o energetici je predviđeno da računi za struju dobiju još jednu stavku – naknadu za operatora tržišta. U Crnoj Gori tržište nije zaživelo, iako je formalno otvoreno u septembru 2009. godine.

    Nove cene struje, nakon što su povećane u januaru, biće određene od 1. avgusta, a zavisiće od prihoda koje RAE odobri Elektroprivredi, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i COTEE.

    U obračunu zahteva, koji je objavljen na sajtu Agencije, COTEE traži da joj se za prvu regulatornu godinu koja traje do 31. jula 2013. odobri 683,91 hiljadu eura. Za drugu regulatornu godinu, koja se računa od 1. avgusta 2013. do 31. jula 2014, energetsko preduzeće od RAE traži odobrenje prihoda u iznosu od 614,54 hiljade eura, a za treću 613,7 hiljada eura.

    „Ukupni troškovi poslovanja trogodišnjeg regulatornog perioda predloženi su u iznosu od 1,72 miliona eura. Od toga su troškovi poslovanja koji se mogu kontrolisati u iznosu od 1,63 miliona eura, a oni koji se ne mogu kontrolisati 85,12 hiljada eura“, navodi se u zahtevu kompanije.

    Zahteve za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda ranije su podneli predstavnici EPCG i CGES-a.

    RAE treba do 15. jula da se izjasni na predložene prihode učesnika na elektroenergetskom tržištu. Usvoji li ih u iznosima u kojima su to kompanije tražile, cene za građane bi od 1. avgusta porasle preko 20 odsto. Prema dosadašnjim procenama, RAE će najverovatnije da poskupi struju, ali znatno niže od tražene promene.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE