Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrobanka postaje diplomatski problem?

    Ljubljanski list „Poslovni dnevnik“ piše da je odluka Narodne banke Srbije (NBS) da se Agrobanci oduzme dozvola za rad i njena imovina prenese na Novu Agrobanku na putu da preraste u diplomatski spor.
     
    Naime, prema pisanju ovog lista, slovenački ambasador u Srbiji Franc But sastao se u ponedeljak sa guvernerom NBS-a Dejanom Šoškićem i „izrazio svoj protest u vezi sa štetom koja je naneta slovenačkim investitorima“ koji su akcionari Agrobanke ili upravljaju akcijama za treća lica. Prema izvorima ovog lista slične proteste će uputiti i švedske i austrijske diplomate u ime investicionih fondova East Capital i Raiffeisen.
     
    Ovom slovenačkom dnevniku, NBS je saopštila da je dozvola Agrobanci oduzeta na osnovu aktuelnog Zakona o bankama. „On omogućava da se banci koja se nalazila pod prinudnom upravom, povuče dozvola za rad ukoliko aktivnosti koje su sprovođene nisu dovela do poboljšanja njenog finansijskog stanja“, navodi se u saopštenju NBS-a.
     
    Ljubljanski list napominje i da su slovenački i drugi akcionari Agrobanke u protekla dva meseca tražili vanrednu reviziju poslovanja banke, ali da država u dva navrata nije obezbedila kvorum za održavanje sednice. Uprkos ovome, NBS je prema navodima ovog dnevnika upravo na akcionare prebacila veći deo odgovornosti za propast banke s obzirom da „se nisu postarali za povećanje kapitala, poboljšanje likvidnosti odnosno za servisiranje obaveza banke“.
     
    Potraživanja akcionara „Agrobanke“, bilo da su po osnovu akcionarskog uloga ili ulaganja na berzi, ostaju u toj banci pod administrativnim upravljanjem, a deoničari će moći da se naplate iz određenih potraživanja koja su ostala u „Agrobanci“, rečeno je Tanjugu u „Novoj Agrobanci“.
     
    Kako su podsetili u toj banci, najduže 25 dana posle oduzimanja dozvole za rad „Agrobanci“ Agencija za osiguranje depozita doneće odluku o tome da li će ta banka pod administracijom otići u stečaj.
     
    U „Agrobanci“ pod administracijom ostala su potraživanja akcionara i potraživanja od firmi koje su u stečaju, a na „Novu Agrobanku“ preneti su svi depoziti – i građana, i preduzetnika, malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i deo potraživanja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE