Za preglede na VMA prijavilo se 1.000 žena

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za preglede na VMA prijavilo se 1.000 žena

  Na Vojnomedicinskoj akademiji u toku su besplatni ginekološki pregledi, a budući da se prijavio veliki broj žena oni će trajati dok se sve pacijentkinje koje su zakazale ne pregledaju.


  Načelnik ginekologije u toj ustanovi dr Dane Nenadić rekao je da se za preglede u toj ustanovi prijavilo oko 1.000 žena, da je zakazivanje završeno, a da je prvobitno bilo predviđeno da pregledi traju od 28. maja do 1. juna.

  Kako je dosta žena bilo zainteresovano za ginekološke preglede, oni će trajati još tri do četiri nedelje kako bi sve pacijentkinje koje su zakazale mogle da budu pregledane.

  Dnevno se u okviru te akcije pregleda oko 60 žena, kazao je dr Nenadić.

  Akcija VMA, “Tri minuta koja vam mogu spasiti život”, podrazumeva besplatan PAPA test i digitalnu kompjutersku kolposkopiju za sve pacijentkinje.

  Stručnjaci ukazuju da je Srbija danas na prvom mestu u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, a svakog dana u Srbiji jedna žena umre od ove bolesti.

  Jedan od načina da se bolest predupredi je redovni odlazak na ginekološke preglede budući da epidemiloške studije potvrđuju da preko 80 odsto žena koje umru od ove bolesti pet godina ili duže nisu bile kod ginekologa.

  U Srbiji tek svaka peta žena ide na redovne ginekološke kontrole i to je jedan od glavnih razloga takvih statističkih podataka, upozoravaju stručnjaci.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE