Pelen za upalu sluzokože i depresiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pelen za upalu sluzokože i depresiju

  Gorčika, vermut, beli pelin ili osenač česti su nazivi za pelen (Artemisia absinthium), jednu od najcenjenijih i najduže korišćenih lekovitih biljaka. Iako je simbol gorčine, njegov naziv potiče od grčke reči artemis što znači zdrav. Stručnjaci tvrde da je malo lekovitog bilja, poput pelena, koje se vekovima upotrebljava i u čiju lekovitost se mnogo veruje. Gotovo da nema onih koji nisu čuli za pelen, mada su brojni oni koji ga u prirodi ne bi prepoznali.
   
  Za pripremanje lekovitih preparata u junu i julu, dok pelen još nije rascvetao, beru se cvasti, dok se lišće sakuplja u jesen. Stabljike, pak, ne bi trebalo brati jer sadrže najmanje lekovitih materija.
   
  – Pelen sadrži dve gorke kristalne supstance: apsintin i anapsintin, jabučnu kiselinu, tanin, gvožđe i etarsko ulje. Ulje, međutim, sadrži keton tujon koji može da bude otrovan, naročito ako se pelinkovac i drugi lekoviti preparati pelena uzimaju svakodnevno i dugotrajno, bez pauza.
   
  Zbog potencijalne otrovnosti, pelen se sve ređe koristi, a prilikom pripremanja lekovitih preparata često ga menjaju neotrovne, gorke biljke poput lincure i kičice.
   
  – Ipak, ako se pravilno koristi, pelen je odličan lek protiv raznih zapaljenja kože i sluzokože, otvara apetit, poboljšava varenje, odstranjuje nadutost i gasove iz creva, jača organizam, reguliše menstrualni ciklus. Delotvoran je i protiv šećerne bolesti, groznice i dečjih crevnih parazita. Pelin se u narodnoj medicini često koristi i za lečenje bolesti uzrokovanih poremećenim metabolizmom kao što su gojaznost, giht, reuma i depresija – kaže mr Selena Milkić, farmaceut apoteke “Prima 2” u Beogradu.
   
  Pelen se koristi kao čaj, tinktura i ekstrakt. Za pripremanje čajeva važno je i da se cvasti, listovi ili suvi prašak ne kuvaju već se samo popare, kao i da se čaj pije nezaslađen, pre jela.
   
  – Da bi se sprečilo trovanje pelenom trebalo bi se tačno pridržavati uputstava o upotrebi njegovih preparata, a nipošto ne smeju da se prekorače ni naznačeno vreme uzimanja ni količina preparata – zaključuje mr Milkić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE