Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Informatizacija zdravstvenog sistema do 2015. godine

    Ministarstvo zdravlja namerava da do 2015. godine informatizuje celokupan zdravstveni sistem Srbije, što će doneti i značajne ekonomske efekte, izjavio je danas u Novom Sadu pomoćnik ministra zdravlja Petar Bulat.
     
    „To će nam omogućiti da mnogo bolje pratimo zdravstveni sistem u zemlji“, rekao je Bulat na konferenciji za novinare u Domu zdravlja Novi Sad, organizovanoj povodom projekta Ministarstva zdravlja i Svetske banke „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou – DILS“.

    Prema Bulatovim rečima, informatizacija kompletnog zdravstvenog sistema u zemlji doneće brojne benefite kako zdravstvenim radnicima, tako i pacijenima, a ekonomski efekat će, kako je rekao, biti ogroman, jer će uticati na značajno smanjenje troškova u zdravstvu. Koordinator DILS projekta u Ministarstvu zdravlja, Nada Teodosijević, je najavila da će do kraja naredne godine biti završena informatizacija svih službi primarne zdravstvene zaštite u Srbiji, te da će se kasnije intenzivirati u sekundarnoj i tercijalnoj zaštiti.

    „U svrhu informatizacije primarnog sistema zdravstvene zaštite u Srbiji, Ministarstvo je nabavilo pet hiljada računara“, rekla je Teodosijević, dodajući da je logično da Dom zdravlja Novi Sad prednjači u tom pogledu, jer se radi o najvećem Domu zdravlja u zemlji.

    Za informatizaciju Doma zdravlja Novi Sad iz projekta DILS izdvojeno je 120.000 evra.

    „Dom zdravlja Novi Sad danas ima najveću i najkvalitetniju informatičku mrežu u celom zdravstevnom sistemu Srbije“, rekao je direktor te ustavnove Života Lazarević, ističući da je mnogo učinjeno i na planu obuke osoblja koje, kako je rekao, suvereno vlada radom na računarskim sistemima.

    Lazarević je naglasio da bi bez informatičkog sistema rad Doma zdravlja bio izuzetno otežan, jer kroz 34 objekta te ustanove dnevno prođe okom osam hiljada pacijenata, ili tri miliona na godišnjem nivou.

    Direktor Doma zdravlja Novi Sad je najavio da će od 15. juna ta ustanova početi sa zakazivanjem pregleda za Dečju bolnicu za celu teritoriju Vojvodine. U projektu DILS, Domu zdravlja Novi Sad je isporučeno 100 personalnih računara, 50 štampača, tri bar kod čitača i 70 čitača kartica, instalirana je lokalna informatička mreža (LAN i WAN) i obezbeđena sredstva za unapređenje postojećeg softvera, kao i za obuku osoblja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE