Neslavna propast projekta "Nabuko"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Neslavna propast projekta “Nabuko”

  Kada su se izvršni direktori energetskih kompanija Botas, Bulgargaz, Mol, OMV i Transgas sastali na večeri u Beču u oktobru 2002. pošto su odgledali Verdijevu operu „Nabuko“, podseća EUObserver, zamislili su 3.300 kilometara dug gasovod koji bi godišnje prenosio 31 milijardu kubnih metara gasa iz Azerbejdžana, Iraka i Turkmenije sa gruzijsko-turske granice do Austrije.

  Strateški, cilj projekta je da se okonča monopol Rusije na izvoz gasa i oslabi njen politički uticaj u centralnoj i istočnoj Evropi. Deset godina kasnije projekat je na ledu i ima novo ime – Nabuko vest, dok se ranije zvao Nabuko klasik. Nabuko vest bi trebalo da bude dugačak 1.300 kilometara i da prenosi deset milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa sa bugarsko-turske granice u Austriju do 2017. Konkurišu mu još dva projekta – Transjadranski gasovod (TAP) koji bi prenosio gas iz Turske u Italiju i Jugoistočni evropski gasovod (SEEP) kojim bi se energent transportovao iz Turske u Austriju.

  Kompanije koje su angažovane na nalazištu „Šah Deniz“ u Azarbejdžanu, koje će biti glavni izvor snabdevanja budućeg gasovoda, do kraja juna treba da odluče da li će TAP-u prilikom donošenja konačne odluke o izgradnji gasovoda biti konkurent „Nabuko vest“ ili SEEP, navodi EUobserver. Glavni akcionar u „Šah Deniz“ konzorcijumu – britanski energetski gigant „Britiš petroleum“ (BP) jeste i glavna firma koja stoji iza SEEP-a.

  Šef sektora za naftne prerađevine u BP Ian Kon rekao je prošle nedelje u Berlinu da će odluka biti doneta na osnovu „transparentnog kriterijuma“ i da „pobednik nije unapred određen, takmičenje je otvoreno“. On je takođe dodao da SEEP „nudi efikasnu rutu u i kroz ova strateški važna tržišta“ u jugoistočnoj Evropi. 

  Portparol BP-a Tobi Odon je rekao da je projekat „Nabuko klasik“ u svakom slučaju mrtav.

  Po svemu sudeći on neće biti realizovan. Jednostavno se ne uklapa u okvir. Kada se prvi put pojavila ideja o ‘Nabuku’, bilo je reči o tome da se udruži više izvora snabdevanja. To se jednostavno nije dogodilo. Svi ti sporazumi nisu realizovani, rekao je Odon.

  Brisel kaže – „živ je“
   
  Konzorcijum „Nabuko“ i Evropska komisija tvrde da je „Nabuko“ živ. Uvereni smo da će ‘Nabuko vest’ pobediti na tenderu i mislim da će ponovo biti reči o njegovom prethodnom konceptu, izjavio je Leonard Birnbom, član odbora u jednoj od kompanija iz konzorcijuma ‘Nabuko’.

  Portparolka Evropske komisije Merlin Holcner je rekla da je, kako su shvatili evropski zvaničnici, „verzija gasovoda ‘Nabuko klasik’ još uvek aktuelna“. Ona je naglasila da u strateškom smislu nije važno da li će na tenderu pobediti „Nabuko“, TAP ili SEEP dok god EU ima direktan pristup kaspijskom gasu, a ukoliko se postigne sporazum među vladama o izgradnji jednog gasovoda, lako je postići i drugi o izgradnji još jednog duž iste trase. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE