Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Farmakom će biti veliki proizvođač hrane

    Koncern „Farmakom“ postaće veliki proizvođač hrane na tržištu Srbije, ocenio je Milan Veljović direktor Poljoprivredno industrijskog kombinata „7 Juli“ – Debrec, članica tog koncerna.

    „U ovoj godini smo prvi veliki i ozbiljan proizvođač u Srbiji paprike koja zri u tri boje zelenoj, žutoj i crvenoj, takozvane semaforke i veoma je tražena na tržištu“, rekao je Veljović za Tanjug. Prema njegovim rečima, više od dve nedelje paprika se prodaje na domaćem tržištu dok je berba i prodaja paradajza iz plastenika „Debrec“ počela krajem aprila.

    Veljović je objasnio da se plastenik prostire na površini od četriri hektara, da se paradajz gaji na 3,5 hekatara, a paprika na pola hekata i da je u planu širenje plastenika. „Prvi rod paradajza će se, u zavisnosti od cene, brati negde do polovine jula, a onda će drugi rod krenuti od kraja septembra.Planirani prinos paradajza je oko 500 tona, a paparike oko 100 tona“, rekao je Veljović.

    On je dodao da se paradajz najviše prodaje na domaćem tržištu, a izvožen je i na tržišta Rusije i Francuske. „U Francuskoj su prihvatili naš paradajz za hotelski lanac Hajat. U ovom trenutku snabdevamo najviše domaće tržište, zato što je dobra cena, pa nema potrebe da izvozimo“, rekao je Veljović i dodao da se do kraja godine očekuje dobar prihod iz plastenika.

    On je naglasio da se u palsteniku „Debrec“ koriste najsavremenije tehnologije proizvodnje i zaštite pa su strogo kontrolisani preparati za zaštitu od štetočina i biljnih bolesti i zahvaljujući tome kompanija proizvodi ekološki zdravo povrće tokom cele godine. Plastenik je poseban zbog toga što za grejanje koristi geotermalni izvor u okviru kombinata, u kojem je temperatura na površini vode 53 celzijuca i ima kompjuterizovan sistem za navodnjavanje, vlažnost i temperaturu vazduha.

    Zahvaljujući kompletnoj kompjuterizaciji, svi neophodni procesi u okviru plastenika, kao što su ishrana, grejanje i navodnjavnje, prate se sa jednog komandnog mesta. Plastenik „Debrec“, kako je rekao direktor Veljović izdvaja se i proizvodnjom koja se odvija na zemlji, a ne na veštačkim podlogama.

    Pored poljoprivrednog kombinata „Debrec“, članica koncerna Farmakom iz poljoprivredno preharmbenog sektora je i Mlekara „Šabac“ koja svoje proizvode izvozi na tržište CEFTE (zona slobodne trgovine zemalja jugoistočne Evrope) Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Azerbejdža, SAD. Do kraja godine, prema najave nadležnih u toj kompaniji očekuje se početak izvoza i na tržišta EU.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE