Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve više javnih skladišta

    Srbija raspolaže velikim robnim i tržišnim potencijalima poljoprivrednih proizvoda. Uspostavljanjem sistema javnih skladišta unapređen je izlazak proizvođača primarnih poljoprivrednih proizvoda na tržište i stvoreni su uslovi za sigurniju trgovinu i terminsku isporuku uz garancije države. Broj skladištara se svake godine povećava kao i obim sladišnih kapaciteta.

     
    Licencirana javna skladišta u Srbiji izdaju korisnicima robni zapis za čuvanje poljoprivrednih proizvoda, što predstavlja hartiju od vrednosti kojim se dokazuje vlasništvo nad deponovanom robom. Poljoprivredni proizvođači mogu trgovati robnim zapisom ili ga iskoristiti kao sredstvo obezbeđenja za dobijanje kratkoročnih kredita.
     
    Uloga Kompenzacionog fonda je da garantuje isplatu štete po osnovu robnih zapisa. U slučaju štete nad deponovanim proizvodima javno skladište je dužno da isplati štetu, a ako to ne učini, štetu će u roku od pet dana, u vansudskom postupku, isplatiti Kompenzacioni fond.
     
    Zamenik direktora kompenzacionog fonda Tatjana Đukanović kaže da se broj skladištara svake godine povećava kao i obim sladišnih kapaciteta.
     
    “U ovom trenutku imamo 12 licenciranih skladišta. U postupku licenciranja je još njih 20 širom Srbije, ali najvećim delom u Vojvodini zbog prirode robe koja se lageruje. Istakla bi posebnu vrednost sladišnice pošto poljoprivrednici na osnovu tog dokumenta mogu da se zadužuju. Nakon uvođenja robnog zapisa kao adekvatnog sredstva obezbeđenja bankari su počeli da ga prihvataju. Lakše odobravaju kredite, a skladišnica je sredstvo obezbeđenja. U prošloj godini je odobreno 210 miliona dinara kredita. Za očekivati je da ove godine obim bude veći”, kaže Đukanovićeva.
     
    Preduzeće “Graniko” je u sistemu javnih skladišta sa skladištima u Uljmi, Perlezu i Jakovu. Direktor Jovica Nikolić kaže da do sada nisu imali problema sa javnim skladištenjem.
     
    “Prednosti za nas kao skladištare da su nam kapaciteti uvek popunjeni. Zarađujemo na marži za naše usluge. Prednosti za kupce u Srbiji i šire je sada cenjeni robin zapis koji im garantuje sigurnost robe u javnim skladištima.”, kaže Nikolić.
     
    Sistem javnih skladišta omogućuje proširenje poslovanja na domaćem, ali i na tržištu poljoprivrednih proizvoda u regionu, kakvo je tržište obuhvaćeno CEFTA sporazumom o slobodnoj trgovini. Nedavno jee u sistem javnih skladišta ušla i kompanija Viktorija logistik tako da će kapacitet javnih skladišta tokom ove godine dostići 250.000 tona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE