Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Nišu počela izgradnja vinarije „Kamenica“, prve boce u prodavnicama 2013.

    Stara škola u niškom selu Kamenica na Čegru uskoro će biti preuređena u vinariju u kojoj će se godišnje prerađivati oko 100.000 kilograma grožđa. Proizvodnja bi trebalo da počne već posle ovogodišnje berbe grožđa, a projekat zajednički realizuju niška Uprava za poljoprivredu, Gradska opština Pantelej i Udruženje voćara i vinogradara „Čegar“.


    Izgradnja Voćarsko-vinogradarskog doma „Čegar“, poznatijeg pod nazivom vinarija „Kamenica“, počela je 4. maja, a ovde će biti organizovan otkup grožđa, prerada i flaširanje vina, dok će se u degustacionoj sali održavati prezentacije. Objekat će imati i laboratoriju, koja će biti opremljena za analize u svim fazama proizvodnje.

    – Vinarija „Kamenica“, osim proizvodne imaće i edukativnu, kao i turističku funkciju. Članovi Udruženja voćara i vinogradara dobiće prostor u kome mogu da organizju edukacije, seminare ili sastanke, a i turistički deo odnosi se na mogućnost organizacije vinskih tura – kaže za „eKapiju“ Predrag Vlaisavljević iz Uprave za poljoprivredu Grada Niša.

    – Objekat vinarije biće u blizini spomeničkog kompleksa „Čegar“, koji posećuje veliki broj turista, koji će u budućnosti moći da posete „Kamenicu“ i probaju i kupe kvalitetna vina iz ovog kraja.

    Rekonstrukcija stare škole, odnosno izgradnja i opremanje vinarije, košta oko 35 miliona dinara. Grad Niš već je obezbedio sredstva za prvu fazu, koja je vredna oko 15 miliona dinara, a preostalih 20 biće obezbeđeno u saradnji sa korisnicima prostora. Deo opreme, koji uključuje i najsavremeniju muljaču, već je kupljen, a preostalo je da se obezbede sudovi za prihvat vina (oko 200.000 litara).
     
    Kako objašnjava naš sagovornik, prema planu adaptacije prvi deo vinarije bila bi prijemna linija koja bi prihvatala grožđe, odmah bi se vršila selekcija po kvalitetu, nakon toga bi se ono slalo u muljaču. Posle toga, proizvod će se upućivati do tankova u sali za fermentaciju, gde će biti obezbeđena kontrolisana temperatura. Zbog toga je, kako su nam objasnili, ovaj deo opremljen posebnim instalacijama. Ukupan prostor za fermentaciju ima oko 80 m2.
     
    Prostorija za čuvanje vina nalaziće se u donjem nivou, ispod sale za fermentaciju. Neka vina će biti sremna za flaširanje za tri do 6 meseci, dok će pojedine vrste, pre nego što stignu do kupaca, u buradima biti i po nekoliko godina.
     

    – Da bismo dobili kvalitetnu robu, neophodna je dobra edukacija proizvođača, pa je zbog toga obrazovna funkcija ove vinarije veoma važna. Upoznavaćemo voćare i vinogradare sa najsavremenijim metodama poljoprivredne proizvodnje – izjavila je načelnica Uprave za poljoprovredu Grada Niša Aleksandra Brzaković.
     
    Za prezentacije, edukacije i savetovanja namenjena je prostorija koja će imati oko 50 kvadrata, a ona će imati i funkciju degustacione sale.
     
    Tradicija niškog vinogorja seže do rimskog doba, a klimatski i zemljišni uslovi vekovima su omogućavali proizvodnju kvalitetnog grožđa i vina. Sedamdesetih godina minulog veka u niškom vinogorju loza je rasla na čak 6.000 hektara, a danas se govori tek o stotinak. Ipak, stvari idu na bolje, a članovi Udruženja „Čegar“ uložili su značajna sredstva u nove zasade vinove loze, od kojih se mogu očekivati vrhunska vina.
     
    – Vinogradarstvo u niškom kraju se postepeno oporavlja, a težište je na sađenju novih vinograda. Proizvodnju je otežalo propadanje velikih podruma kao što su PIK, „Sićevo“ ili „Malča“, i nedostatak dobre tehnologije. Ova vinarija je odličan projekat, koji će omogućiti optimalne uslove za pravljenje vina – objašnjavaju u Upravi za poljoprivredu.
     
    O opravdanosti ove investicije svedoči i podatak da niško vinogorje ima oko 50 ha novih zasada vinograda i 30 ha voćnjaka, dok se, prema rečima Aleksandre Brzaković u 2012. očekuje podizanje još dvedesetak hektara.
     
    Selo Kamenica nalazi se u samom centru niškog vinogorja. Ministarstvo prosvete ustupilo je Gradu Nišu vlasništvo nad starom napuštenom školom, koja je bila u jako lošem stanju. Kada rekonstrukcija bude završena, a vinarija otvorena, Nišlije neće moći da prepoznaju ovu oronulu zgradu. Za tehničku obradu projekta, kako je za „eKapiju“ rekao Predrag Vlaisavljević, bio je zadužen MMD studio niz Niša.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE