Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Četiri objekta za 2.560 muznih krava

    Od osnivanja PKB-a 1946. godine do danas, broj muznih krava u proizvodnji je oscilirao usled različitih faktora. Poslednjih nekoliko godina broj muznih krava u PKB-u ustalio se na oko 8.800 do 9.000 grla.


    Mlečna grla u PKB-u smeštena su u štalama koje su najvećim delom izgrađene 60-tih godina. Uzgoj krava u njima zasniva se na, u razvijenom svetu prevaziđenom, veznom sistemu. Pored toga što se tiče aspekta dobrobiti uzgoja životinja, vezni sitem višestruko negativno utiče  i na gotovo sve elemente ekonomskog koncepta stočarstva i proizvodnje mleka.

    Održavanje postojećeg nivoa stočarske proizvodnje, kao i njen dalji razvoj, uslovljeni su investicijom u novi koncept farmi za uzgoj muznih krava. Isključivo na taj način je moguće održati korak sa konkurencijom na evropskom tržištu sirovog mleka.

    Nova farma za smeštaj 2.560 muznih krava, u slobodnom sistemu držanja, koncipirana je kao zasebna građevinska celina. Ukupna površina četiri objekta, reč je o otvorenom tipu štala, čija je izgradnja počela na farmi Partizanski prelaz, iznosi 27.542 metra kvadratnih. Model konstrukcije od betona sa visinom od devet metara i modernim tehnološkim rešenjima unutar, u skladu su sa najsavremenijim rešenjima u modernom farmingu. Svako grlo na raspolaganju ima 10,58 metara kvadratnih unutrašnje površine. Štale su međusobno, kao i sa centralnim izmuzištem, povezane koridorima.

    Na farmi će biti centralno izmuzište, rotolokator sa 80 mesta za mužu. Kapacitet izmuzišta je prilagođen broju krava i omogućava dve, prema potrebi i tri muže dnevno. U pogledu automatizacije i organizacije radnog prostora izmuzišta biće primenjena najsavremenija rešenja. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE