Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obrazovanje povezano sa dužinom života

    Visok nivo obrazovanja ne povećava šanse samo za finansijski napredak, već je povezan i sa boljim zdravstvenim navikama i dužim životnim vekom, piše UsaToday.
     
    Naime, prema izveštaju Centra za kontrolu bolesti i Centra za prevenciju i statistiku, osobe koje imaju diplomu osnovnih studija ili visok stepen obrazovanja, žive devet godina duže od onih osoba koje nisu završile ni srednji nivo obrazovanja.
     
    Kardiolog iz Atlante, Đina Lundberg, tvrdi da je kraći životni vek među manje obrazovanim ljudima zdravstvena karakteristika koja je primećena već nekoliko decenija unazad.
     
    Naučnici su tokom studije izračunali da je u 2010. godini, među stanovnicima u životnom razdoblju između 25 i 64 godine, pušilo 31 odsto odraslih osoba sa završenom srednjom školom ili nižim stepenom obrazovanja, dok je taj procenat kod osoba sa višim obrazovanjem iznosio 24, odnosno devet procenata fakultetski obrazovanih.
     
    „Visoko obrazovani ljudi nastoje da neguju zdrave životne navike, da izbegavaju nezdrav način života i obraćaju se lekaru kada god je to potrebno“, rekla je Ejmi Barnstin, autorka izveštaja studije, istraživač na polju usluga u zdravstvu pri Nacionalnom centru za statistiku u zdravstvu. „Svaki od ovih faktora je povezan sa boljim zdravstvenim stanjem.“
     
    „Sa druge strane, siromašno stanovništvo uglavnom živi u zdravstveno nerazvijenom okruženju, bez mogućnosti zdrave ishrane i prilika za fizičku aktivnost“, dodala je Barnstin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE