Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pasivno pušenje smanjuje elastičnost arterija kod dece

    Deca pušača, izložena u najranijim godinama dimu cigareta, kasnije u životu su pod povećanim rizikom od ozbiljnih kardiovaskularnih problema, poručuju australijski stručnjaci Istraživačkog instituta Mensis.
     
    Do ovakvog rezultata oni su došli analizom jedne domaće i jedne finske studije, kojom su bili obuhvaćeni potomci pušača u dečjem uzrastu, a potom dvadeset i više godina kasnije – u srednjim tridesetim godinama, prenosi AFP.
     
    Ispostavilo se da deca izložena tzv. „pasivnom pušenju“ u kasnijem životu imaju manje elastične arterije nego što bi, prema svojim godinama, trebalo da imaju, što je indikator lošeg kardiovaskularnog zdravlja.
     
    Hemikalije iz duvanskog dima deluju na tkivo zida krvnih sudova, zbog čega ovi kasnije ne mogu da se rastežu i skupljaju kako bi trebalo, objašnjavaju stručnjaci.
     
    Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO), oko 40 odsto dece u svetu je u kući redovno izloženo „pušenju iz druge ruke“.
     
    Procenjuje se da svake godine 600.000 ljudi umire zbog izloženosti pasivnom pušenju.
     
    Vođa australijskog istraživanja Šona Gol ističe da nažalost najviše pušača ima baš u starosnoj grupi onih koji prvi put postaju roditelji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE