Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turci grade šoping molove i stambeno-poslovne objekte u Srbiji

     

    Turski privrednici žele da investiraju u Srbiju, a posebno su zainteresovani za izgradnju šoping molova, kao i ulaganje u stambeni i poslovni prostor, rečeno je za Tanjug u Konfederaciji biznismena i industrijalaca Turske TUSKON.
     
    Potpredsednik TUSKON-a Ahmet Džiger je kazao da su turske kompanije veoma uspešne na međunarodnom tržištu, jer rade kvalitetno po pristupačnim cenama, kao i da bi mogle da grade i putnu infrastrukturu u Srbiji.
     
    – Za veću privrednu saradnju nema nekih posebnih prepreka, osim što turski investitori ne poznaju dovoljno srpsko tržište, a u Srbiji ima mnogo mogućnosti za investiranje – istakao je on napomenuvši da je Srbija zemlja koja je veoma pristupačna i prijateljski nastrojena stranim investitorima.
     
    Džiger je naglasio da će Srbija najverovatnije pre Turske postati punopravni član Evropske unije, i da će to turska preduzeća moći da iskoriste za tekstilnu, prehrambenu i industriju autodelova, s obzirom na sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske. U poslednje dve godine odnosno od potpisivanja tog sporazuma, došlo je do naglog povećavanja međusobne trgovine između dve zemlje i podaci su svakog meseca sve bolji, a u 2011. je pokrivenost srpskog uvoza izvozom dostigla skoro 50%.
     
    U Srbiji, inače, nije bilo ozbiljnijih investicija turskih firmi, osim „Efes“-a koji je došao na naše tržište i posle nekog vremena se povukao, da bi sada ponovo krenule u nekoliko oblasti. Za razliku od Srbije, Turska je u Bugarsku i Rumuniju investirala u prethodnom periodu na milijarde evra.
     
    Džiger je najavio da će TUSKON od 3. do 10. juna organizovati tzv. „Svetski trgovinski most“ u oblasti građevinarstva, građevinskih materijala, nameštaja i tekstilne industrije, na kojem će učestvovati i sedam preduzeća iz Srbije posredstvom Udruženja privrednika SITA (Serbia international trade association) koje spaja srpska i turska preduzeća. Učestvovaće biznismeni iz oko 140 zemalja, iz 1.500 stranih i 1.700 turskih firmi i to će biti jedinstven skup u svetu u toj oblasti, naglasio je Džiger.
     
    Generalni sekretar SITA Nedžad Kačapor je rekao za Tanjug da je to udruženje privrednika sa sedištem u Beogradu od 2009. do sada organizovalo u Beogradu tri velika poslovna foruma „Srbija – Turska“. Na dva foruma je bilo više od 40 turskih privrednika, a na poslednjem oko 60. SITA je, takođe, učestvovala sa privrednicima iz Srbije na „Svetskom trgovinskom mostu“ u organizaciji TUSKON -a i na svakom je bilo po desetak privrednika iz cele Srbije.
     
    TUSKON okuplja više od 160 poslovnih asocijacija u Turskoj sa oko 100.000 kompanija i poslovnim partnerima u 140 zemalja široma sveta. Udruženje SITA, koje je poslovni partner TUSKON – a, početkom ove godine je izdalo brošuru „Vodič kroz Srbiju“ namenjen privrednicima iz Turske koji je štampan na turskom jeziku, a deli se besplatno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE