Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na berzi i Formula 1

    Nakon martovskih najava o izlasku Formule 1 na singapursku berzu, ova finansijska ustanova odobrila  je inicijalnu javnu ponudu ovog „najvećeg auto cirkusa“.
     
    Prema izveštajima singapurskih medija, koji se pozivaju na CNN, tim potezom prikupilo bi se oko tri milijarde dolara. Analitičari predviđaju da bi Formula 1 u IPO-u mogla tražiti tržišno vrednovanje veće od 10 milijardi dolara.
     
    Reuters izveštava da je kompanija CVC Capital Partners, koja je od 2006. godine imala većinu u Formuli 1, već prodala oko 1,6 milijardi dolara vrednih udela američkim investicionim firmama Waddell & Reed i BlackRock, kao i centralnoj banci Norveške, čime je svoje udele u Formuli 1 smanjila na oko 40 odsto.
     
    “Osim što se prodajom došlo do dodatnog kapitala, ona daje IPO-u Formule 1 kredibilitet jer su svetski poznate investicione kompanije ušle u sistem upravljanja uoči javne ponude“, izjavio je za Reuters Piter Elston, čelnik azijsko-pacifičkog odeljenja u firmi Aberdeen Asset Management.
     
    Džastin Harper, jedan od analitičara kompanije IG Markets Singapore, nije preterano siguran u uspeh IPO-a Formule 1, posebno ako se u obzir uzme situacija na tržištu i iskustvo sa inicijalnom ponudom Facebook-a.
     
    “Mislim da bi se Formuli 1 moglo dogoditi slično što se događa Facebook-u“, izjavio je Harper za France Presse, dodajući da postoji realna opasnost da Formula 1 ne bude zanimljiva velikim ulagačima, kao što to očito nije ni Faceboook.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE