Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Negativan uticaj klimatskih promena na zdravlje

    Klimatske promene postaju sve učestalije pa je veoma važno da stručne zdrastvene i ekološke službe sarađuju kako bi se na vreme prepoznali rizici i pratili faktori koji mogu da utiču na pojavu različitih bolesti, rečeno je juče na regionalnoj radionici o klimatskim promenama.
     
    Pomoćica direktora Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZJZ) Snežana Matić Besarabić rekla je da će ta ustanova ubuduće raditi na preventivi i pripremanju preporuka i kapaciteta kako bi se zdravstvene službe suočile sa zdravstvenim problemima koji se kod građana javljaju tokom velikih talasa vrućina i hladnoća.
     
    Ona je navela da su se tokom leta građani u velikom broju javljali tražeći preporuke od stručnjaka kako da se hrane, koliko tečnosti da unose i kako da se zaštite.
     
    Matić Besarabić je rekla da postoji bojazan da će se narednih godina pojaviti nove bolesti usled posledica promene klime dodajući da se za to treba pripremiti tako što će se pratiti svi neophodni parametri, poput praćenja pojave štetnih insekata u urbanim sredinama.
     
    Takođe je rekla da bi svi sektori u zdravstvenom sistemu i institucije koje se bave zaštitom životne sredine trebalo da budu povezani i sarađuju na tom planu.
     
    Kako je kazala, do sada su drastične promene vremena najviše osetili pacijenti sa respiratornim i kardiovaskularnim bolestima, a potom i deca koja imaju neko od nasleđenih oboljenja.
     
    Ona je rekla i da su alergije sve učestalije i da je njihova masovna pojava neistraženo područje, ali da može da služi kao indikator u prepoznavanju posledica klimatskih promena na zdravlje.
     
    U GZJZ tokom radionice predstavljen je i projekat EU „Climate-TRAP“, a rukovodilac tog projekta Peter Van Den Hejzel rekao je da je uticaj klimatskih promena na zdravlje ljudi, a samim tim i na sektor zdravstva rastući problem na globalnom nivou koji je neophodno rešavati.
     
    Kako je kazao, klimatske promene su sve učestalije i one ostavljaju posledice na zdravlje ljudi pa je važno da lekari budu obučeni da prepoznaju pacijente kod kojih one mogu ostaviti značajne posledice.
     
    Stručnu radionicu „Klimatske promene i zdravstveni efekti:uticaj, priprema, preporuke i primeri“ organizovali su Ministarstvo zdravlja i Gradski zavod za javno zdravlje u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE