Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Klikom do pregleda – potrebni samo kompjuter i štampač

    Zakazivanje lekarskih pregleda putem interneta u Srbiji je za sada moguće samo u pojedinim zdravstvenim ustanovama, iako je prema rečima državne sekretarke za digitalnu agendu Jasne Matić za to potrebno samo da bolnica ili dom zdravlja imaju kompjuter i štampač.


    Matić je u izjavi Tanjugu navela da već više od godinu dana putem portala e-uprava postoji mogućnost zakazivanja termina za bilo kakve transakcije, pa i zdravstvene preglede. Kako je istakla, potrebno je samo da imaju računar i štampač uz pomoć koga bi štampali spiskove zakazanih pregleda koje bi mogli da dostave lekarima.
     
    „Ta mogućnost je besplatna za sve organe državne uprave, pa i tako i za zdravstvene ustanove. Mi smo im tu uslugu nudili, ali do sada nismo naišli na neki pozitivan odgovor“, kazala je Matić.

    Ona je dodala da je sistem lak za korišćenje, a obuka vrlo jednostavna, i kao pozitivan primer izdvojila Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je putem portala e-uprave omogućilo zakazivanje termina za izdavanje ličnih dokumenata.
     
    „Mislim da sve zdravstvene ustanove imaju kompjuter i jedan i to je dovoljno“, rekla je Matić i pozvala domove zdravlja i bolnice da se povežu sa portalom elektronske uprave. Taj proces, kako je istakla, traje samo nekoliko dana.

    Koordinatorka za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija projekta Ministarstva zdravlja „Razvoj zdravstva Srbije“ Nada Teodosijević, međutim, smatra prvo treba u sve zdravstvene ustanove uvesti informacioni sistem.

    „Logično je da se prvo postavi infrastruktura, pa onda građanima omogući da preglede zakazuju pitem interneta, kako bi taj sistem adekvatno funkcionisao“, ocenila je Teodosijević. Ona je ukazala da je, prema agendi e-Zdravlje 2015, u planu i pravljenje istoimenog portala, koji će sarđivati sa e-upravom i putem kojeg će biti moguće i zakazivanje pregleda.
     
    „Neke zdravstvene ustanove su već na svojim sajtovima pacijentima omogućile zakazivanje određenih pregleda – u Inđiji, Zrenjaninu, kao i Zdravstveni centar Valjevo“, istakla je Teodosijević.

    U sajtu Zdravstvenog centru Valjevo već oko godinu dana postoji mogućnost zakazivanja termina za laboratorijske analize, skener i magnetnu rezonancu, a u narednom periodu trebalo bi da budu „pokriveni“ i specijalistički pregledi.

    Dejana Ješić iz pi-ar službe te zdravstvene ustanove rekla je Tanjugu da pacijenti rado koriste tu mogućnost, ali da preglede i dalje češće zakazuju telefonom ili lično – dolaskom u bolnicu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE